Matias_o Napisano 14 Luty 2014 Autor Share Napisano 14 Luty 2014 Witam, trafił mi się taki oto pacjent do leczenia. Ma ktoś z was może doświadczenie w usuwaniu tego rodzaju produktów korozji bez uszczerbku dla srebrzenia? Mechaniczne czyszczenie dość ryzykowne-wymaga chirurgicznej precyzji, chemia zmieni kolor srebrzenia, elektroliza usunie je całkowicie. Może jakieś zabieg termiczny? Albo delikatny specyfik, który zmiękczy nawarstwienia tych węglanów, siarczków, tlenków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matias_o Napisano 14 Luty 2014 Autor Share Napisano 14 Luty 2014 Inne ujęcie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matias_o Napisano 14 Luty 2014 Autor Share Napisano 14 Luty 2014 z drugiej strony: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Luty 2014 Share Napisano 14 Luty 2014 Ja myślę, że w tym przypadku tylko chirurgiczne mechaniczne czyszczenie może pomóc. Igiełka, końcówka skalpela itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 14 Luty 2014 Share Napisano 14 Luty 2014 Punktowo rób okłady z 5% kwasku cytrynowego, przykładaj nasączone waciki. Rozmiękczony osad usuwaj szczoteczką i wykałaczką. Na koniec dobrze zneutralizuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.