NSR Napisano 8 Luty 2014 Autor Napisano 8 Luty 2014 Witam , bicie jednostronne , materiał ołów , średnica ok. 2,5 cm , grubosc 3-4 mm.Proszę o pomoc w identyfikacji, z góry dziekuje.
NSR Napisano 3 Sierpień 2014 Autor Napisano 3 Sierpień 2014 Podbijam bo ktoś pytał o wage która wynosi 23 g.Materiał to raczej nie ołów -skorodowałby.
sigis3 Napisano 3 Sierpień 2014 Napisano 3 Sierpień 2014 Druga strona jest? Na monetę średniowieczną to nie wygląda, nie ta waga przede wszystkim.
NSR Napisano 3 Sierpień 2014 Autor Napisano 3 Sierpień 2014 Jak już napisałem rewersu krążek nie posiada...wyszlo niedaleko ruin z XIII w.Za wszelką pomoc będę wdzięczny
sigis3 Napisano 3 Sierpień 2014 Napisano 3 Sierpień 2014 Znak pielgrzymi? Raczej luźna sugestia, ale popytać w tym kierunku nie zaszkodzi. Są ślady po jakichś mocowaniach na boku?Ewentualnie może plomba, ale jeśli to nie czysty ołów (nie wygląda), ale np. stop ołowiu z cyną, to mniej prawdopodobne.
Raned Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Kojarzy mi się z księstwem litewskim i wygląda na srebro, ale jest za grube na monetę z tego okresu.
sigis3 Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Według mnie nie są to słupy (kolumny) Giedymina. Podobieństwo chyba przypadkowe.Druga strona czasem może pomóc, nawet jak nic nie widać.
NSR Napisano 9 Sierpień 2014 Autor Napisano 9 Sierpień 2014 To napewno znak pielgrzymi(od setek lat było i jest po dziś dzień miejscem sakralnego kultu-Bardo Śląskie ) sigis3, Twoja lużna sugestia okazała się strzałem w sedno.Dziękuję!
sigis3 Napisano 9 Sierpień 2014 Napisano 9 Sierpień 2014 Cieszę się, że mogłem pomóc. Te przedmioty mają sporą wartość historyczną (finansową raczej nie) więc dobrze, żeby nie zniknął w czeluściach kolekcji, może warto pokazać w jakimś muzeum regionalnym? Kiedyś znalazłem taką stronęhttp://www.pilgerzeichen.de/indices/w_orte/1/0/0/Deutschland/Bayern/1574/0/0/0/0/pz/4-0/0-0/0/_może znajdzie się tu coś podobnego, co pozwoli datować? Może warto ich zapytać?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.