Skocz do zawartości

Konfederacja Barska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Konfederacja Barska potyczki Sawy Calińskiego z Moskalami w rejonie Wyszogrodu, Zakroczymia.
Kitowicz opisuje działania pod Wyszogrodem nie wspomina o żadnym starciu pod Zakroczymiem, natomiast Rzewuski opisuje szczegółowo starcie pod Zakroczymiem nic pod Wyszogrodem.
Kitowicz żył w czasach konfederacji natomiast Rzewuski kilka dziesięcioleci po tych wydarzeniach.
Może ktoś z kolegów ma wiedze gdzie mogło mieć miejsce bitwa pod Zakroczymiem jeśli do niej doszło ?
Napisano
Rzewuski opisuje że Sawa sprowokował stacjonujące w Zakroczymiu odziały Moskiewskie do wyjścia z miasta, pozorując atak a następnie odwrót swych sił doprowadził do oddzielenia piechoty od jazdy wroga i wyciął cały batalion piechoty Moskiewskiej tworzący czworobok, zdobył cztery armaty oraz rozbił wracajacą kawalerie Rosyjską po czym wkroczył do Zakroczymia.
Napisano
Tam akurat nie szukałem, szukałem informacji w wizytacjach parafialnych Zakroczymia, Smoszewa i Miączyna z 1775r niema żadnej nawet najmniejszej wzmianki. Z opowieści starych ludzi, w pobliżu nieistniejącego obecnie kościoła w Miączynie miała miejsce mała bitwa kozaków z wojskami napoleońskimi ponoć cała sotnia została wybita nie jest to nigdzie udokumentowane i tu nasuwa mi się pytanie czy pamięć ludowa nie pomieszała tych wydarzeń z czasami konfederacji, tak samo mógł pomylić Rzewuski walki pod Wyszogrodem i umiejscowić je pod Zakroczymiem.
  • 7 months later...
Napisano
Coś mi się w ogóle nie chce wierzyć w bitwy Konfederacji Barskiej. Z punktu widzenia wojskowego, to nawet potyczki nie były tylko jakieś tam utarczki rozdmuchane niemiłosiernie z przyczyn propagandowych.
W którejś biografii Pułaskiego lokalizacje tych incydentów są dość dokładnie opisane, aczkolwiek jak to się ma do praktycznego zlokalizowania w terenie- nie wiem.
Upierałbym się przy pamiętnikach Beniowskiego.Jakkolwiek jego wypociny to bzdura na kiju, ale jest tam baaardzo obszerny wstęp, czy też posłowie, z konkretami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie