Skocz do zawartości
  • 0

Gwintowane elementy z niemieckich pozycji.

nabuh

Pytanie

Napisano

Było tego sporo w poniemieckich dołach z 45 r. Patrząc po stanie zachowania to chyba z tamtych lat. W środku jakieś nacięcia jakby na śrubokręt - do regulacji? Oświeci mnie ktoś co to?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.lexpev.nl/downloads/ringbuchzunder.pdf - ściągnij ten dokument, strony 82 do 91 traktują o niemieckich zapłonnikach.

A i ogólnie z większością instrukcji stąd warto się zapoznać, zwłaszcza tymi dotyczącymi amunicji niemieckiej:

http://www.lexpev.nl/manuals/index.html
Napisano
Dzięki kolego, postudiuję w wolnej chwili. Jest mi to temat raczej obcy, ale zawsze jak coś się znajdzie to budzi ciekawość.
Napisano
Jeżeli jest to zpłonnik radziecki to KW 4 jeżeli niemiecki to C/12nA. Stosowane są do łusek średniego i dużego kalibru.
Napisano
Będą raczej niemieckie bo to z dołów gdzie jeszcze próbowali się bronić Niemcy.
Są to w ogóle dwa różne - mają inne średnice i grubości ścianek.
A co to są za nacięcia od środka, jakby pod śrubokręt?
Napisano
didi - podesłałeś mi namiar na mosiężne spłonki i stąd moje zdziwienie. Bądź pewny że nie jest to żaden problem, więc ręce do góry. Pozdrawiam.
Napisano
To na 100% niemiecki model zapłonnika, Rosjanie nie stosowali podobnych wpustów pod klucz, a jedynie na 3 wpusty po pazury umieszczone co 120 stopni na obwodzie. Niemcy stosowali oba rozwiązania.
Napisano
Voucur - podziękowania.
Poszukałem trochę (na ile czas pozwolił) o tych rzeczach w necie, ale efekt mało zadowalający. Znasz może jakąś w miarę rzetelną stronkę o tym? Jakieś opisy, zdjęcia, przekroje itp.
Napisano
Gdybyś tak jeszcze raczył zrobić zdjęcie drugiej strony tych zapłonników (nie spłonek, bo spłonki są w łuskach amunicji strzeleckiej, a w artyleryjskiej są zapłonniki), to może by się okazało, czy to faktycznie egzemplarze niemieckie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie