nabuh Napisano 2 Luty 2014 Autor Napisano 2 Luty 2014 Było tego sporo w poniemieckich dołach z 45 r. Patrząc po stanie zachowania to chyba z tamtych lat. W środku jakieś nacięcia jakby na śrubokręt - do regulacji? Oświeci mnie ktoś co to?
Voucur Napisano 13 Luty 2014 Napisano 13 Luty 2014 http://www.lexpev.nl/downloads/ringbuchzunder.pdf - ściągnij ten dokument, strony 82 do 91 traktują o niemieckich zapłonnikach.A i ogólnie z większością instrukcji stąd warto się zapoznać, zwłaszcza tymi dotyczącymi amunicji niemieckiej:http://www.lexpev.nl/manuals/index.html
nabuh Napisano 11 Luty 2014 Autor Napisano 11 Luty 2014 Tu druga strona - podebrania do łapania kluczem.
didi Napisano 7 Luty 2014 Napisano 7 Luty 2014 Ręce opadają. Jasne że nie są mosiężne a czy to taki problem że nie są?
nabuh Napisano 14 Luty 2014 Autor Napisano 14 Luty 2014 Dzięki kolego, postudiuję w wolnej chwili. Jest mi to temat raczej obcy, ale zawsze jak coś się znajdzie to budzi ciekawość.
nabuh Napisano 2 Luty 2014 Autor Napisano 2 Luty 2014 Dzięki bardzo.A od jakiej to może być amunicji?
didi Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 Jeżeli jest to zpłonnik radziecki to KW 4 jeżeli niemiecki to C/12nA. Stosowane są do łusek średniego i dużego kalibru.
nabuh Napisano 3 Luty 2014 Autor Napisano 3 Luty 2014 Będą raczej niemieckie bo to z dołów gdzie jeszcze próbowali się bronić Niemcy. Są to w ogóle dwa różne - mają inne średnice i grubości ścianek.A co to są za nacięcia od środka, jakby pod śrubokręt?
didi Napisano 4 Luty 2014 Napisano 4 Luty 2014 http://odkrywca.pl/mosiezna-splonka-niemiecka-bicia,716366.html
nabuh Napisano 10 Luty 2014 Autor Napisano 10 Luty 2014 didi - podesłałeś mi namiar na mosiężne spłonki i stąd moje zdziwienie. Bądź pewny że nie jest to żaden problem, więc ręce do góry. Pozdrawiam.
nabuh Napisano 6 Luty 2014 Autor Napisano 6 Luty 2014 To te moje cuda są niby też mosiężne? Z taką korozją?
Voucur Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 To na 100% niemiecki model zapłonnika, Rosjanie nie stosowali podobnych wpustów pod klucz, a jedynie na 3 wpusty po pazury umieszczone co 120 stopni na obwodzie. Niemcy stosowali oba rozwiązania.
nabuh Napisano 13 Luty 2014 Autor Napisano 13 Luty 2014 Voucur - podziękowania.Poszukałem trochę (na ile czas pozwolił) o tych rzeczach w necie, ale efekt mało zadowalający. Znasz może jakąś w miarę rzetelną stronkę o tym? Jakieś opisy, zdjęcia, przekroje itp.
Voucur Napisano 10 Luty 2014 Napisano 10 Luty 2014 Gdybyś tak jeszcze raczył zrobić zdjęcie drugiej strony tych zapłonników (nie spłonek, bo spłonki są w łuskach amunicji strzeleckiej, a w artyleryjskiej są zapłonniki), to może by się okazało, czy to faktycznie egzemplarze niemieckie.
Pytanie
nabuh
Było tego sporo w poniemieckich dołach z 45 r. Patrząc po stanie zachowania to chyba z tamtych lat. W środku jakieś nacięcia jakby na śrubokręt - do regulacji? Oświeci mnie ktoś co to?
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.