Elmariano Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Witam szanownych forumowiczów. Pech ciał, że ułamał mi się w połowie jeden z 2 uchwytów/uszek cewki do których mocuje się kij. Niestety ułamanej części nie odnalazłem. Czy ktoś ma doświadczenie z naprawą tego rodzaju uszkodzeń?? czy dokleić w jakiś sposób kawałek plastiku czy może spróbować dorobić np z żywicy epoksydowej. Możecie coś doradzić? Oczywiście poza kupieniem nowej cewki:) pozdrawiam
dlugi134 Napisano 1 Luty 2014 Napisano 1 Luty 2014 Próbuj na żywicy. Dodasz płótna i trzyma na wieki. Ja tak naprawiłem podłokietnik małżonce.
Elmariano Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Ok, wrzucam fotki, uchwyt był wcześniej klejony bo kupiłem używkę i możliwe, że puściło w tym samym miejscu. Pomysł mam raki żeby dolać żywicy do przygotowanej formy połączonej z cewką tj. jej ułamaną częścią. Dziurę na bolec można b dowiercić potem. Obawiam się tylko czy taka doklejona do czoła" część z żywicy będzie się trzymać?Czy może wzmocnić to w jakiś sposób np poprzez podkładkę o kształcie uchwytu z zewnętrznej jego strony??co myślicie o tym?
Elmariano Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 jak widać nie jest to pęknięcie tylko ułamanie części uchwytu cewki, której to części nie odnalazłem...
ancover Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 ja bym zrobił coś takiego, dorobił podkładkę z plastiku dołożył z boku nawiercił u dołu razem z ułamana częścią i ściągnął na klej epoksydowy razem opaskami zaciskowymi coś w tym stylu jak na rysunku
sza.man Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 szukaj wątku o uszach x-terry; tam masz recepty bo każdy to przerabiał:)
Elmariano Napisano 2 Luty 2014 Autor Napisano 2 Luty 2014 dzięki o takim właśnie sposobie myślałem, pozdrawiam koledzy.
piotr01051989 Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 Zrób ten motyw z podkładkami plastykowymi, kup dobry klej ten Po...pol, on jest łatwy w obróbce i dobrze się go formuję.Zastosuj czarne opaski i powinno trzymać lepiej niż fabrycznie.
AoT_Hunter_PL Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 Polecam dorobić ucho z tworzywa abs + klej na bazie ABS rozpuszczony w nitro itp.Przykład na stronie ProscanPozdrawiam
Elmariano Napisano 3 Luty 2014 Autor Napisano 3 Luty 2014 A co do tego dobrego kleju po...pol, to czy aby jest on neutralny dla cewki, tj czy nie zawiera jakichś składników które mogły by ją pobudzać??
Elmariano Napisano 3 Luty 2014 Autor Napisano 3 Luty 2014 a gdzie ja takie tworzywo ABS i klej mogę zdobyć?, np w lublinie? myślę, że łatwiej będzie w/w klejem..
piotr01051989 Napisano 3 Luty 2014 Napisano 3 Luty 2014 myślę ,że nie powinno być problemu z klejem, w lublinie są na pewno firmy ,które spawają plastik. może spróbuj tym śladem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.