Luftwaffe25 Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Witam! Poszukuję wszelkich informacji na temat lotniska w Legnicy.Trochę informacji jest tu :http://dolny-slask.org.pl/513223,Legnica,Lotnisko_Legnica.htmlBędę wdzięczny za każdą informację.
Robert Szczepaniak Napisano 1 Luty 2014 Napisano 1 Luty 2014 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Flughafenbereichskommandos/Gliederung.htm
Leuthen Napisano 1 Luty 2014 Napisano 1 Luty 2014 Lotnisko w Legnicy figuruje w opracowaniu Oddziału II Sztabu Generalnego WP sprzed IX 1939 r. pt. Opis lotnisk niemieckich na wschodzie Rzeszy". Na s.75 tego opracowania, w rozdziale I (Lotniska wojskowe) pod numerem 5. znajduje się co następuje:Lotnisko zajęte przez II/252 pułku bombardującego.Położenie geogr: 51 [st.] 11' 10" szer.g. i 16 [st.] 11' 30 dł. g.Położenie: 2,5 km na płdn.wschód /SSE/ od Liegnitz.Punkty orientacyjne: na zachód od toru kolejowego Liegnitz-Königszeit [prawdopodobnie błąd w nazwie; chodzi pewnie o KönigszeLt czy obecną Jaworzynę Śląską]Wymiary: ok.1000 x 1500 m.Hangary: 4, ponadto 2 w budowie"
Luftwaffe25 Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Dziękuję,znam ten link.Szukam głownie zdjęć i map ale to chyba mission imposible...
Luftwaffe25 Napisano 1 Luty 2014 Autor Napisano 1 Luty 2014 Wielkie dzięki Leuthen za garść świetnych informacji.Masz może coś jeszcze?
Leuthen Napisano 1 Luty 2014 Napisano 1 Luty 2014 Nie, to wszystko co mam. W oryginalnym opracowaniu (mam ksero z Instytutu Polskiego i Muzeum im. Sikorskiego w Londynie) jest jeszcze wycinek mapy z zaznaczonym lotniskiem, ale jako że jego lokalizację znasz, to raczej Ci niepotrzebny.Z pewnością istnieją zdjęcia lotnicze legnickiego lotniska, gdyż - jak każde lotnisko na terenie Reichu - i to musiało interesować aliancki wywiad i z pewnością jakieś Mossie" (Mosquito) albo inny Lightning" (P-38) pojawiło się nad tym rejonem, by je sfotografować.
Luftwaffe25 Napisano 2 Luty 2014 Autor Napisano 2 Luty 2014 To ciekawy pomysł.Nie wiesz może czy istnieje jakaś strona z takimi zdjęciami lotniczymi? Wiem,że takie archiwa są w Stanach,dostęp do nich jest chyba płatny.
Leuthen Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 Nie wiesz może czy istnieje jakaś strona z takimi zdjęciami lotniczymi?"Tego nie wiem, ale ja bym poszedł w inną stronę. W miesięczniku Odkrywca" wiele artykułów nt. zdjęć lotniczych z II wojny światowej napisał Sebastian Różycki, adiunkt na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej (w styczniowym numerze był artykuł kończący jego cykl Widziane z góry"). Na Twoim miejscu skontaktowałbym bym się z nim i zapytał. Na pewno doradzi Ci ścieżki, jakimi możesz iść, by znaleźć zdjęcia lotnicze legnickiego lotniska. Dane kontaktowe [podaję za stroną www ww. wydziału]Email: s.rozycki@gik.pw.edu.pl Tel.: 22 234-73-58
Dodge52 Napisano 2 Luty 2014 Napisano 2 Luty 2014 Szanowny Kolego ,,Luftwaffe 25,,Poszukujesz informacji o Lotnisku w Legnicy !Podzielę się informacją z Tobą i kolegami czytającymi ten wątek. Już w tatach 50-tych byłem na tym lotnisku, a już po roku 1970 byłem częstym gościem zapraszanym przez oficerów lotników. Przedstawię zdjęcia przedwojenne związane z lotniskiem, jak i powojenne gdy stacjonowała Jednostka Lotnicza PGWAR, oraz co zostało do dnia dzisiejszego. Mieszkam bardzo blisko od Lotniska, ale o tym po 20 lutego 2014r.PozdrawiamDODGE52
Luftwaffe25 Napisano 3 Luty 2014 Autor Napisano 3 Luty 2014 Dzięki Leuthen ,spróbuję nawiązać kontakt.Panie Dodge52-każda informacja na temat lotniska jest mile widziana.Dziękuję za odzew i pozdrawiam.
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Napisano 20 Luty 2014 Witam,Obiecałem kol.Luftwaffe25 i czytającym ten wątek informacji o lotnisku w Legnicy, dziś to czynię.Z mojego archiwum przygotowałem materiały, które podzieliłem na:Sterowce - pierwsze lądowisko w LegnicyLotnisko do 1946r.Lotnisko - Hangary i inne budowleLotnisko PGWARLotnisko PGWAR - komunikacja, Stacja PaliwLotnisko PGWAR - OchronaLotnisko - 2012r. ZimaLotnisko - 2013 - dziś / co po nim zostało /Lądowisko dla Sterowców powstało w 1913roku. Do dnia dzisiejszego nie zachował się żaden ślad po lądowisku.Lokalizacja lądowiska to ulica Okrężna i Sportowców w miejscu dzisiejszego boiska / na mapce biała kropka /Mieszkam 80 m od boiska, w latach 50-60 graliśmy w piłkę na tym boisku, ale nie ma żadnego śladu budowli. Stadion jest poniemiecki, ale za stadionem był / nie napiszę poligon / - ale plac ćwiczeń naszych podchorążych SO KBW, teren był zryty okopami, tam ćwiczyli na SU-76. Obecnie jest tam ul. Bystra, Kryniczna zabudowana domkami jednorodzinnymi.Odsyłam na stronę ,,Legnitz.pl,,- tam jest dokładniejszy opis lądowiska.
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Napisano 20 Luty 2014 Pozwolę sobie przedstawić kilka fotek z tego okresu.W głębi jest widoczna wieża Kościoła św. Jana i wieża Zamku.Widok od strony boiska na miasto.
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Napisano 20 Luty 2014 Widoczne wieże Kościoła św.Jana, ale mojej dzielnicy domków jeszcze nie było / widoczne pole /.
Dodge52 Napisano 21 Luty 2014 Napisano 21 Luty 2014 Witam,Kolejne informacje dotyczące lotniska w Legnicy.Pierwsze prace budowlane rozpoczęto 7.10.1933r.Do lotniska zbudowano drogę / ulica wybrukowana kostką, teraz jest położony na niej asfalt /ulica nosiła nazwę Immelmannstrase, po wojnie ul. Długa,Świerczewskiego, aktualnie Al.Rzeczypospolitej.Główny wjazd na lotnisko / 1 - jedyny oficjalny / z ul.Rzeczypospolitej, poprzez bramę przy której był bunkier.2 - Punkt kontrolny od ul.Sosnowej- wejście dla kadry i pracowników cywilnych.3 - miejsce już nie istniejących hangarów, teraz ten teren jest przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną.4 - Linia kolejowa i Stacja Nowa Wieś Legnicka, tutaj rozchodziły się tory dla zaopatrzenia Magazynu Paliw i hangarów /3/5 - Magazyn Paliwa / główny / 6 - Magazyny uzbrojenia7 - Lotniskowa strzelnica dla samolotówA-mój dom - w linii prostej na lotnisko miałem ok 200mB-Stadion sportowy / lądowisko sterowców /
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.