Luftwaffe25 Napisano 1 Luty 2014 Autor Share Napisano 1 Luty 2014 Witam! Poszukuję wszelkich informacji na temat lotniska w Legnicy.Trochę informacji jest tu :http://dolny-slask.org.pl/513223,Legnica,Lotnisko_Legnica.htmlBędę wdzięczny za każdą informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Flughafenbereichskommandos/Gliederung.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 Lotnisko w Legnicy figuruje w opracowaniu Oddziału II Sztabu Generalnego WP sprzed IX 1939 r. pt. Opis lotnisk niemieckich na wschodzie Rzeszy". Na s.75 tego opracowania, w rozdziale I (Lotniska wojskowe) pod numerem 5. znajduje się co następuje:Lotnisko zajęte przez II/252 pułku bombardującego.Położenie geogr: 51 [st.] 11' 10" szer.g. i 16 [st.] 11' 30 dł. g.Położenie: 2,5 km na płdn.wschód /SSE/ od Liegnitz.Punkty orientacyjne: na zachód od toru kolejowego Liegnitz-Königszeit [prawdopodobnie błąd w nazwie; chodzi pewnie o KönigszeLt czy obecną Jaworzynę Śląską]Wymiary: ok.1000 x 1500 m.Hangary: 4, ponadto 2 w budowie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luftwaffe25 Napisano 1 Luty 2014 Autor Share Napisano 1 Luty 2014 Dziękuję,znam ten link.Szukam głownie zdjęć i map ale to chyba mission imposible... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luftwaffe25 Napisano 1 Luty 2014 Autor Share Napisano 1 Luty 2014 Wielkie dzięki Leuthen za garść świetnych informacji.Masz może coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 Nie, to wszystko co mam. W oryginalnym opracowaniu (mam ksero z Instytutu Polskiego i Muzeum im. Sikorskiego w Londynie) jest jeszcze wycinek mapy z zaznaczonym lotniskiem, ale jako że jego lokalizację znasz, to raczej Ci niepotrzebny.Z pewnością istnieją zdjęcia lotnicze legnickiego lotniska, gdyż - jak każde lotnisko na terenie Reichu - i to musiało interesować aliancki wywiad i z pewnością jakieś Mossie" (Mosquito) albo inny Lightning" (P-38) pojawiło się nad tym rejonem, by je sfotografować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luftwaffe25 Napisano 2 Luty 2014 Autor Share Napisano 2 Luty 2014 To ciekawy pomysł.Nie wiesz może czy istnieje jakaś strona z takimi zdjęciami lotniczymi? Wiem,że takie archiwa są w Stanach,dostęp do nich jest chyba płatny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 http://liegnitz.pl/index.php?OBJ/441 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Nie wiesz może czy istnieje jakaś strona z takimi zdjęciami lotniczymi?"Tego nie wiem, ale ja bym poszedł w inną stronę. W miesięczniku Odkrywca" wiele artykułów nt. zdjęć lotniczych z II wojny światowej napisał Sebastian Różycki, adiunkt na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej (w styczniowym numerze był artykuł kończący jego cykl Widziane z góry"). Na Twoim miejscu skontaktowałbym bym się z nim i zapytał. Na pewno doradzi Ci ścieżki, jakimi możesz iść, by znaleźć zdjęcia lotnicze legnickiego lotniska. Dane kontaktowe [podaję za stroną www ww. wydziału]Email: s.rozycki@gik.pw.edu.pl Tel.: 22 234-73-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Szanowny Kolego ,,Luftwaffe 25,,Poszukujesz informacji o Lotnisku w Legnicy !Podzielę się informacją z Tobą i kolegami czytającymi ten wątek. Już w tatach 50-tych byłem na tym lotnisku, a już po roku 1970 byłem częstym gościem zapraszanym przez oficerów lotników. Przedstawię zdjęcia przedwojenne związane z lotniskiem, jak i powojenne gdy stacjonowała Jednostka Lotnicza PGWAR, oraz co zostało do dnia dzisiejszego. Mieszkam bardzo blisko od Lotniska, ale o tym po 20 lutego 2014r.PozdrawiamDODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luftwaffe25 Napisano 3 Luty 2014 Autor Share Napisano 3 Luty 2014 Dzięki Leuthen ,spróbuję nawiązać kontakt.Panie Dodge52-każda informacja na temat lotniska jest mile widziana.Dziękuję za odzew i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Witam,Obiecałem kol.Luftwaffe25 i czytającym ten wątek informacji o lotnisku w Legnicy, dziś to czynię.Z mojego archiwum przygotowałem materiały, które podzieliłem na:Sterowce - pierwsze lądowisko w LegnicyLotnisko do 1946r.Lotnisko - Hangary i inne budowleLotnisko PGWARLotnisko PGWAR - komunikacja, Stacja PaliwLotnisko PGWAR - OchronaLotnisko - 2012r. ZimaLotnisko - 2013 - dziś / co po nim zostało /Lądowisko dla Sterowców powstało w 1913roku. Do dnia dzisiejszego nie zachował się żaden ślad po lądowisku.Lokalizacja lądowiska to ulica Okrężna i Sportowców w miejscu dzisiejszego boiska / na mapce biała kropka /Mieszkam 80 m od boiska, w latach 50-60 graliśmy w piłkę na tym boisku, ale nie ma żadnego śladu budowli. Stadion jest poniemiecki, ale za stadionem był / nie napiszę poligon / - ale plac ćwiczeń naszych podchorążych SO KBW, teren był zryty okopami, tam ćwiczyli na SU-76. Obecnie jest tam ul. Bystra, Kryniczna zabudowana domkami jednorodzinnymi.Odsyłam na stronę ,,Legnitz.pl,,- tam jest dokładniejszy opis lądowiska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Pozwolę sobie przedstawić kilka fotek z tego okresu.W głębi jest widoczna wieża Kościoła św. Jana i wieża Zamku.Widok od strony boiska na miasto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Widoczne wieże Kościoła św.Jana, ale mojej dzielnicy domków jeszcze nie było / widoczne pole /. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Hangar sterowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Z dołu sterowca widok na miasto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Sterowiec w hangarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Przelot nad Legnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Inne ujęcie przelotu sterowca nad Legnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Luty 2014 Share Napisano 20 Luty 2014 Stacja Legnicacdn.DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 Witam,Kolejne informacje dotyczące lotniska w Legnicy.Pierwsze prace budowlane rozpoczęto 7.10.1933r.Do lotniska zbudowano drogę / ulica wybrukowana kostką, teraz jest położony na niej asfalt /ulica nosiła nazwę Immelmannstrase, po wojnie ul. Długa,Świerczewskiego, aktualnie Al.Rzeczypospolitej.Główny wjazd na lotnisko / 1 - jedyny oficjalny / z ul.Rzeczypospolitej, poprzez bramę przy której był bunkier.2 - Punkt kontrolny od ul.Sosnowej- wejście dla kadry i pracowników cywilnych.3 - miejsce już nie istniejących hangarów, teraz ten teren jest przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną.4 - Linia kolejowa i Stacja Nowa Wieś Legnicka, tutaj rozchodziły się tory dla zaopatrzenia Magazynu Paliw i hangarów /3/5 - Magazyn Paliwa / główny / 6 - Magazyny uzbrojenia7 - Lotniskowa strzelnica dla samolotówA-mój dom - w linii prostej na lotnisko miałem ok 200mB-Stadion sportowy / lądowisko sterowców / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 Pas startowy lotniska i drogi kołowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 Ogólny widok lotniska, w budowie ,,Market,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 Zdjęcie wykonane z samolotu - widok na lotnisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 21 Luty 2014 Share Napisano 21 Luty 2014 Lądowanie na lotnisku, widoczny pas startowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.