Skocz do zawartości

Hełm niemiecki z fasunkiem


rs77

Rekomendowane odpowiedzi

gdzieś kolego taki hałer wyciągnął ;)

na wronę nałożyć trochę smaru przed moczeniem w kwasie to ochroni ją przed złuszczeniem. chyba mam rację?

a skórę to chyba gliceryną po wyczyszczeniu z brudu porządnie namoczyć.

czy są jakieś lepsze sposoby na konserwacje skóry, gdzies kiedyś był link do procesu konserwacji oficerków wojskowych ale nie pamiętam gdzie to było.może koledzy pomogą coś więcej?

gratuluję fantu.
R
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

plan jest taki
- garnek idzie do szczawiu z kalka zabezpieczona kremikiem
- skorka zostanie ladnie natluszczona
- jesli czerep ladnie wyjdzie dokupujemy obrecz i pasek, ladujemy na nia oryginalna skore, stosujac zachowane nity

pzdr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Thomson. to jak w końcu jest z tym kwasem i skórą? Raz piszesz, że to złe połączenie, później proponujesz kąpiel w kwasku cytrynowym.
Co do bakterii, to przy pomocy kwasu raczej się ich nie pozbędziemy, lepiej by się sprawdził denaturat lub inny spiryt. Kwasek jest dobry do wyczyszczenia skóry z zabrudzeń, zanieczyszczeń, ponadto z tego co pamiętam to chyba rozjaśnia lekko skórę.
Kolego rs77 życzę udanej konserwacji, jestem ciekaw efektu końcowego. Jeśli możesz to wrzucaj na bieżąco zdjęcia z czyszczenia i konserwacji. Jesteś dobrym przykładem na to jak powinno postępować się z wykopkami", sztuką jest znaleźć, ale jeszcze większą odpowiednio się zaopiekować znaleziskiem aby nie niszczało gdzieś w piwnicy.
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i rady, wszystkie sa rozważane i stosowane w miarę możliwości i sytuacji :)

Skóra utrzymywana w stanie miękkości przy użyciu gliceryny, lanolina już zamówiona ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie