moruskot Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2014 Witam szanowne grono po dłuższej przerwie.Przejdę od razu do tego co mnie interesuje,a mianowicie czy jest to denar Jagiełły.jakie macie zdanie na ten temat,i czy ta druga moneta to jest szeląg koronny bez daty mennica Poznań.Wagę ma 0,68g.Z góry dzięki za opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruskot Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2014 rew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruskot Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2014 awers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruskot Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2014 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 18 Styczeń 2014 Share Napisano 18 Styczeń 2014 Co do szeląga masz chyba racjęhttp://wcn.pl/archive/19_0275?q=zygmunt+szel%C4%85g+pozna%C5%84Denar wygląda na Wschowę, wczesny Jagiełło lub Jadwiga (porównaj np. opisywane jako Jadwiga i Jagiełło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruskot Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2014 http://www.fortresskatalog.com/index2.php?cat=0000PL52900&page=Coin_Details&details_menu=noMi chodziło o ten Poznań bo ten który wysłałeś bardzo różni sie wagą.Co do tej drugiej monety to mam u siebie dwie Wschowy Jadwigi,ale tego pod uwagę nie brałem a warto to sprawdzić.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 18 Styczeń 2014 Share Napisano 18 Styczeń 2014 Właśnie, taki problem jest z ysowanymi" katalogami. Czy z niedobitej daty 91 autor stworzył wariant" LI i dał R8? Wiadomo, że nigdzie drugiej takiej samej monety się nie znajdzie. Tak czy inaczej, moneta raczej rzadka. Popatrz dokładnie, jaka jest końcówka napisu, LI czy L9I. Mnie się wydaje, że szeląg jednak tej samej odmiany co na WCN, charakterystyczne są płatki korony z obydwu stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruskot Napisano 18 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2014 Ja nie dam sobie ręki uciąć ,że ja mam rację.Jeśli chodzi o ten katalog to wszyscy wiemy jak jest z tymi R-ami(boratynka Oliwa 1663 R7).Czy to nie jest przesada.Zasugerowałem się po prostu wagą a ta różni się o 0,01g.No i właśnie po to jest forum takie jak to,aby móc wysłuchać opinii innych.Pozdro i jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 18 Styczeń 2014 Share Napisano 18 Styczeń 2014 0,01g to żadna różnica, zwłaszcza przy tym stanie monety. Jednak przypuszczam, że jest tam 91, a odmiana w fortress to wynik pomyłki w odczytaniu legendy i najzwyczajniej taki wariant prawdopodobnie nie istnieje. Ale trzeba by pogrzebać w archiwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruskot Napisano 19 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2014 Chodzi mi właśnie o to że ona się różni 0,01g od tej podanej na fortress a od tej z WCN aż o 0,5g,a to już dużo jak na te monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 19 Styczeń 2014 Share Napisano 19 Styczeń 2014 0,5g? Niemożliwe, gdzie jest tam podana waga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruskot Napisano 19 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2014 Brałem wagę z fortressa wpisując 1591http://www.fortresskatalog.com/index2.php?search_request=1591+szel%C4%85g&command=first&page_number=0&page=Coins_Catalogue Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.