Skocz do zawartości

Dwie monetki

moruskot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono po dłuższej przerwie.Przejdę od razu do tego co mnie interesuje,a mianowicie czy jest to denar Jagiełły.jakie macie zdanie na ten temat,i czy ta druga moneta to jest szeląg koronny bez daty mennica Poznań.Wagę ma 0,68g.Z góry dzięki za opinie.

http://www.fortresskatalog.com/index2.php?cat=0000PL52900&page=Coin_Details&details_menu=no
Mi chodziło o ten Poznań bo ten który wysłałeś bardzo różni sie wagą.Co do tej drugiej monety to mam u siebie dwie Wschowy Jadwigi,ale tego pod uwagę nie brałem a warto to sprawdzić.Dzięki

Właśnie, taki problem jest z ysowanymi" katalogami. Czy z niedobitej daty 91 autor stworzył wariant" LI i dał R8? Wiadomo, że nigdzie drugiej takiej samej monety się nie znajdzie.

Tak czy inaczej, moneta raczej rzadka. Popatrz dokładnie, jaka jest końcówka napisu, LI czy L9I. Mnie się wydaje, że szeląg jednak tej samej odmiany co na WCN, charakterystyczne są płatki korony z obydwu stron.

Ja nie dam sobie ręki uciąć ,że ja mam rację.Jeśli chodzi o ten katalog to wszyscy wiemy jak jest z tymi R-ami(boratynka Oliwa 1663 R7).Czy to nie jest przesada.Zasugerowałem się po prostu wagą a ta różni się o 0,01g.No i właśnie po to jest forum takie jak to,aby móc wysłuchać opinii innych.Pozdro i jeszcze raz dzięki.

0,01g to żadna różnica, zwłaszcza przy tym stanie monety. Jednak przypuszczam, że jest tam 91, a odmiana w fortress to wynik pomyłki w odczytaniu legendy i najzwyczajniej taki wariant prawdopodobnie nie istnieje. Ale trzeba by pogrzebać w archiwach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie