Skocz do zawartości
  • 0

Blacha stalowa 8mm

locmati

Pytanie

Napisano

Witam Wszystkich
Ostatnio natknąłem się na blachę stalową o wymiarach 0,74x1,47m gr. 8mm przy czym z jednej strony została ona podcięta. Proszę was o pomoc w określeniu z jakiego pojazdu wojennego mogłaby ona pochodzić. Pozdrawiam

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Podłużny otwór po środku świadczy o tym,że ktoś używał tej płyty jako blat do piły tarczowej.Od jakiego pojazdu pytasz-myślę,że to od jakiejś maszyny.Płyty pancerne to był raczej twardy materiał,ciężko byłoby wyciąć taką szczelinę.Spróbuj ja przewiercić wiertłem ok 5mm,jak pójdzie gładko,to raczej nie z pojazdu
Napisano
I tu sie Arnoldzik mylisz,
płyty pancerne, to nie koniecznie twardy materiał.
Co ciekawe jest to stosunkowo miękki, wielowarstwowy materiał, który ma pocisk związać z sobą, złapać, skleić i nie puścić dalej.
Twardy materiał pęknie przy odpowiednim pier....ięciu ,
wpuści pocisk do środka i własnymi odłamkami porazi załogę.
Płyty pancerne to , ogólnie rzecz biorąc, płyty (nie koniecznie stalowe, i od jakiegoś czasu nie koniecznie całkiem metalowe) mające zatrzymać pocisk lub energię gazów (wybuchowych na ten przykład) chroniąc w ten sposób wnętrze pojazdu i , co za ty idzie, jego załogę.
Napisano
Witam
Dzięki za zajęcie stanowiska ale uważam, że mimo wszystko ta grubość wskazuje na militaria takie grubości blach również były stosowane w sprzęcie. Średnica otworów pod nity jest dość duża. Proszę Was jeszcze raz o orientację i ewentualnie info lub informacje kto mógłby mi pomóc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie