locmati Napisano 15 Styczeń 2014 Autor Napisano 15 Styczeń 2014 Witam WszystkichOstatnio natknąłem się na blachę stalową o wymiarach 0,74x1,47m gr. 8mm przy czym z jednej strony została ona podcięta. Proszę was o pomoc w określeniu z jakiego pojazdu wojennego mogłaby ona pochodzić. Pozdrawiam
esterendensen Napisano 15 Styczeń 2014 Napisano 15 Styczeń 2014 Witam.Podłużny otwór po środku świadczy o tym,że ktoś używał tej płyty jako blat do piły tarczowej.Od jakiego pojazdu pytasz-myślę,że to od jakiejś maszyny.Płyty pancerne to był raczej twardy materiał,ciężko byłoby wyciąć taką szczelinę.Spróbuj ja przewiercić wiertłem ok 5mm,jak pójdzie gładko,to raczej nie z pojazdu
Hansdekawka Napisano 16 Styczeń 2014 Napisano 16 Styczeń 2014 I tu sie Arnoldzik mylisz,płyty pancerne, to nie koniecznie twardy materiał.Co ciekawe jest to stosunkowo miękki, wielowarstwowy materiał, który ma pocisk związać z sobą, złapać, skleić i nie puścić dalej.Twardy materiał pęknie przy odpowiednim pier....ięciu ,wpuści pocisk do środka i własnymi odłamkami porazi załogę.Płyty pancerne to , ogólnie rzecz biorąc, płyty (nie koniecznie stalowe, i od jakiegoś czasu nie koniecznie całkiem metalowe) mające zatrzymać pocisk lub energię gazów (wybuchowych na ten przykład) chroniąc w ten sposób wnętrze pojazdu i , co za ty idzie, jego załogę.
locmati Napisano 16 Styczeń 2014 Autor Napisano 16 Styczeń 2014 WitamDzięki za zajęcie stanowiska ale uważam, że mimo wszystko ta grubość wskazuje na militaria takie grubości blach również były stosowane w sprzęcie. Średnica otworów pod nity jest dość duża. Proszę Was jeszcze raz o orientację i ewentualnie info lub informacje kto mógłby mi pomóc.
Pytanie
locmati
Witam Wszystkich
Ostatnio natknąłem się na blachę stalową o wymiarach 0,74x1,47m gr. 8mm przy czym z jednej strony została ona podcięta. Proszę was o pomoc w określeniu z jakiego pojazdu wojennego mogłaby ona pochodzić. Pozdrawiam
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.