szydlo1 Napisano 31 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2013 Witam.Mam pytanie odnośnie 3 kop. 1943 r.Czy możliwe jest oby była bita w złocie. Znalazłem takową dzisiaj,jest w niemalże idealnym stanie jak na monetke z tego okresu tym bardziej że leżała z innymi z tego roku i tamte to niemalże destrukcja pełna tylko ta swieci się jak nowa.po nowym roku kupie ciecz probierczą to będę miał pewność a na razie zżera mnie ciekawość.Szczęśliwego nowego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 31 Grudzień 2013 Share Napisano 31 Grudzień 2013 jak dobrze kojarzę, to 3 kopiejek z 1943 roku nie bito w złocie. Był to czas Związku Radzieckiego, owszem pełen dobrobytu i wszelkiego innego dobrodziejstwa, ale 3 kopiejki to raczej marna moneta była, aby ją bić ze szlachetnego kruszcu :)http://en.numista.com/catalogue/pieces5934.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szydlo1 Napisano 31 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2013 Zasugerowałem się podpowiedzią znajomego,opowiadał,że kiedyś pracownicy mennic bililewe" monety małych nominałów typu grosze w złocie bo łatwiej było je wynieść poza teren mennicy,a jak wiadomo inwencja twórcza ludzi w dążeniu do dobrobytu nie zna granic.Pytałem bo może ktoś spotkał się z takim zjawiskiem.No nic zobaczymy po nowym roku.Jeszcze raz Do Siego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.