Marek1968 Napisano 29 Grudzień 2013 Autor Napisano 29 Grudzień 2013 Witam, proszę o id , z tym zapalnikiem, to tak napisałem, bo nie mam zielonego pojęcia co to jest, ale chyba ma to związek z jakąś amunicją. Śr. ok. 20 mm, grubość ok. 3,5 mm
Voucur Napisano 30 Grudzień 2013 Napisano 30 Grudzień 2013 Przyznam, że też mnie to intryguje, a nie mam niestety ani poszczególnych modeli tego zapalnika, żeby porównać konstrukcje, ani wyjaśniającej temat literatury. Gdzieniegdzie piszą, że MG-37 i B-37 były dedykowane wyłącznie dla amunicji 37x252 (armata plot wz. 39), z tym że MG-37 dla pocisków wypełnionych trotylem, a B-37 - heksogenem. Może różnica tkwi w wielkości i składzie pobudzacza? Z kolei niby B-37, A-37 oraz A-37U przeznaczone były dla pocisku OZT z działka N-37. Kiedyś dostałem z wymiany pocisk z działka N-37, poza nieco innym kształtem smugacza i drobnymi szczegółami wykonania niczym się nie różnił od tego z NS-37, zapalnik natomiast (oczywiście pozbawiony już mimośrodowej obsady spłonki) miał inną średnicę tych 2 trzpieni, na których wisi obsada - były one niewymienne między sobą. Nie pamiętam, czy były jeszcze jakieś różnice, ale chyba nie. Być może inna budowa cechuje zapalnik MG-37, ale tego wzoru jeszcze nie udało mi się zdobyć.
Marek1968 Napisano 29 Grudzień 2013 Autor Napisano 29 Grudzień 2013 Witam, proszę o id , z tym zapalnikiem, to tak napisałem, bo nie mam zielonego pojęcia co to jest, ale chyba ma to związek z jakąś amunicją. Śr. ok. 20 mm, grubość ok. 3,5 mm
didi Napisano 29 Grudzień 2013 Napisano 29 Grudzień 2013 Zbyt szybko chciałem zabłysnąć i nie doczytałem że ma to 3,5mm grubości. Tak więc nie będzie to żaden element zapalnika D1 a prawdopodobnie radzieckiego MG-8Zdjęcie z http://www.patronen.su/forum/index.php?action=gallery;sa=slideshow;id=1790
Marek1968 Napisano 29 Grudzień 2013 Autor Napisano 29 Grudzień 2013 Jak ktoś zna temat, to takie zdjęcie mu wystarczy. Trochę poszperałem i myślę, że jest to część zapalnika radzieckiego, tylko jakiego? Materiał- mosiądz.
robroy3801 Napisano 29 Grudzień 2013 Napisano 29 Grudzień 2013 Jeżeli dobrze kojarzę to jest część zapalnika ze ścieżką prochową.
Marek1968 Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Napisano 30 Grudzień 2013 Dzięki, gratuluję wiedzy, może jeszcze postaramy się ustalić z jakiej broni mogły zostać wystrzelone pociski z takim zapalnikiem. Znalazłem do tej pory trzy takie elementy, w różnych miejscach ( lasy między Oławą , a Wrocławiem ). Może to sugerować rok 1945. Działka N-37 używano od 1946r.- zastąpiło NS-37, montowane, z tego co wiem, m.in. na Ił-2 , Jak-9. Czy mogły być wystrzelone z tej broni, czy się mylę?
Voucur Napisano 29 Grudzień 2013 Napisano 29 Grudzień 2013 Podobnie jak didi podejrzewam, że jeśli już to D-1, choć z tego zdjęcia po 6 piwach" to tak w 100% nie wynika.
Voucur Napisano 29 Grudzień 2013 Napisano 29 Grudzień 2013 A ja się dałem zasugerować, chociaż tu nie tylko grubość się nie zgadzała, bo średnica tego pierścienia w D-1 w żaden sposób nie może mieć 20 mm, skoro gwint zapalnik ma 36 mm. :)Element który wskazał didi jest oznaczony na rysunku numerem 16. W zasadzie jest to jedynie element samolikwidatora pocisku, na wypadek, gdyby pocisk do 11 sekund nie uderzył w przeszkodę, płomień z punktu b ścieżki prochowej dotrze do centrum pierścienia i poprzez łącznik 17 pobudzi materiał detonatora. Całkiem sprytny mechanizm jak na Rosjan, chociaż mam wrażenie, że zapożyczony" z pewnych amerykańskich zapalników o bardzo podobnej budowie (mam na myśli zabezpieczenie spłonki pobudzającej 7 w mimośrodzie 6 - jest w takiej pozycji do 50-100 m od wylotu lufy dzięki bezpiecznikowi prochowemu.Nota bene, zachodziłem przez chwilę w głowę, jak ktoś na zdjęciu usunął ową spłonkę pobudzającą z obsady, bo ona jest tam zawalcowana na amen, ale mam wrażenie że po prostu jest nieusunięta - w końcu zdjęcie z Rosji... Bardzo silny ładunek, palce może spokojnie pourywać.
Pytanie
Marek1968
Witam, proszę o id , z tym zapalnikiem, to tak napisałem, bo nie mam zielonego pojęcia co to jest, ale chyba ma to związek z jakąś amunicją. Śr. ok. 20 mm, grubość ok. 3,5 mm
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.