Skocz do zawartości
  • 0

Część zapalnika??

Marek1968

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o id , z tym zapalnikiem, to tak napisałem, bo nie mam zielonego pojęcia co to jest, ale chyba ma to związek z jakąś amunicją. Śr. ok. 20 mm, grubość ok. 3,5 mm

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przyznam, że też mnie to intryguje, a nie mam niestety ani poszczególnych modeli tego zapalnika, żeby porównać konstrukcje, ani wyjaśniającej temat literatury. Gdzieniegdzie piszą, że MG-37 i B-37 były dedykowane wyłącznie dla amunicji 37x252 (armata plot wz. 39), z tym że MG-37 dla pocisków wypełnionych trotylem, a B-37 - heksogenem. Może różnica tkwi w wielkości i składzie pobudzacza? Z kolei niby B-37, A-37 oraz A-37U przeznaczone były dla pocisku OZT z działka N-37. Kiedyś dostałem z wymiany pocisk z działka N-37, poza nieco innym kształtem smugacza i drobnymi szczegółami wykonania niczym się nie różnił od tego z NS-37, zapalnik natomiast (oczywiście pozbawiony już mimośrodowej obsady spłonki) miał inną średnicę tych 2 trzpieni, na których wisi obsada - były one niewymienne między sobą. Nie pamiętam, czy były jeszcze jakieś różnice, ale chyba nie. Być może inna budowa cechuje zapalnik MG-37, ale tego wzoru jeszcze nie udało mi się zdobyć.
Napisano

Witam, proszę o id , z tym zapalnikiem, to tak napisałem, bo nie mam zielonego pojęcia co to jest, ale chyba ma to związek z jakąś amunicją. Śr. ok. 20 mm, grubość ok. 3,5 mm

Napisano

Zbyt szybko chciałem zabłysnąć i nie doczytałem że ma to 3,5mm grubości. Tak więc nie będzie to żaden element zapalnika D1 a prawdopodobnie radzieckiego MG-8
Zdjęcie z http://www.patronen.su/forum/index.php?action=gallery;sa=slideshow;id=1790

Napisano
Jak ktoś zna temat, to takie zdjęcie mu wystarczy. Trochę poszperałem i myślę, że jest to część zapalnika radzieckiego, tylko jakiego? Materiał- mosiądz.
Napisano
Dzięki, gratuluję wiedzy, może jeszcze postaramy się ustalić z jakiej broni mogły zostać wystrzelone pociski z takim zapalnikiem. Znalazłem do tej pory trzy takie elementy, w różnych miejscach ( lasy między Oławą , a Wrocławiem ). Może to sugerować rok 1945. Działka N-37 używano od 1946r.- zastąpiło NS-37, montowane, z tego co wiem, m.in. na Ił-2 , Jak-9. Czy mogły być wystrzelone z tej broni, czy się mylę?
Napisano

A ja się dałem zasugerować, chociaż tu nie tylko grubość się nie zgadzała, bo średnica tego pierścienia w D-1 w żaden sposób nie może mieć 20 mm, skoro gwint zapalnik ma 36 mm. :)

Element który wskazał didi jest oznaczony na rysunku numerem 16. W zasadzie jest to jedynie element samolikwidatora pocisku, na wypadek, gdyby pocisk do 11 sekund nie uderzył w przeszkodę, płomień z punktu b ścieżki prochowej dotrze do centrum pierścienia i poprzez łącznik 17 pobudzi materiał detonatora. Całkiem sprytny mechanizm jak na Rosjan, chociaż mam wrażenie, że zapożyczony" z pewnych amerykańskich zapalników o bardzo podobnej budowie (mam na myśli zabezpieczenie spłonki pobudzającej 7 w mimośrodzie 6 - jest w takiej pozycji do 50-100 m od wylotu lufy dzięki bezpiecznikowi prochowemu.

Nota bene, zachodziłem przez chwilę w głowę, jak ktoś na zdjęciu usunął ową spłonkę pobudzającą z obsady, bo ona jest tam zawalcowana na amen, ale mam wrażenie że po prostu jest nieusunięta - w końcu zdjęcie z Rosji... Bardzo silny ładunek, palce może spokojnie pourywać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie