tribeka74 Napisano 15 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2013 Witam, poszukuję informacji na temat katastrofy, rozbicia lub zestrzelenia samolotu w okolicach Sadkówka(dolnośląskie)szukając w googlach nic nie znalazłem, informację o takiej miejscówce uzyskałem od miejscowych którzy przyłapali" mnie na chodzeniu po ruinach młyna nie daleko Sadówka. Cytat(...)Panie sam kijem wygrzebałem tabliczki, zegary, blachy aluminium nawet części jakichś przepustnic i pod drzewem zostawiłem a z tą maszynką to pewnie Pan więcej znajdzie(...)" Miałem chwilkę więc wracając do domu zajechałem w to miejsce nic szczególnego nie znalazłem bo czas mnie gonił a i takie opowieści z przymrużeniem oka biorę:). Niemniej jednak jakieś blachy pod drzewami leżały znalazłem też transformator na pewno nie z naszej epoki więc coś w tym jest, stąd moje pytanie czy ktoś o takim zdarzeniu słyszał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 16 Grudzień 2013 Share Napisano 16 Grudzień 2013 Bez bliższych wiadomości na temat narodowości maszyny i typu raczej ciężko będzie ... bo zgłoszeń zestrzeleń w tej okolicy jest sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tribeka74 Napisano 16 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2013 Generalnie chodzi mi czy w ogóle coś w tych okolicach spadło. Świadek mówił że znalazł tam spaloną oponę z napisem stomil, nie chce mi się wierzyć że mógłby to być polski samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 18 Marzec 2014 Share Napisano 18 Marzec 2014 Prawdopodobnie było tam lotnisko polowe niemieckie.W pobliskich Pietrzykowicach kilka lat temu wyciągnęli ze stawu lotnicze MG,a z pobliskich pól wojsko zabrało kilka stukilogramowych bomb.Wychodzą kawałki aluminium,często stopionego ale nic po czym by można stwierdzić typ czy przynależność samolotu.Ostatnio przy rowie widziałem resztki bomby lotniczej(ćwiczebnej?)wypełnionej betonem.Rosyjskie samoloty w 1945r.miały startować z autostrady.Może w tej okolicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.