Skocz do zawartości

Wrak samolotu pod Sadkówkiem

tribeka74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
poszukuję informacji na temat katastrofy, rozbicia lub zestrzelenia samolotu w okolicach Sadkówka(dolnośląskie)szukając w googlach nic nie znalazłem, informację o takiej miejscówce uzyskałem od miejscowych którzy przyłapali" mnie na chodzeniu po ruinach młyna nie daleko Sadówka. Cytat(...)Panie sam kijem wygrzebałem tabliczki, zegary, blachy aluminium nawet części jakichś przepustnic i pod drzewem zostawiłem a z tą maszynką to pewnie Pan więcej znajdzie(...)" Miałem chwilkę więc wracając do domu zajechałem w to miejsce nic szczególnego nie znalazłem bo czas mnie gonił a i takie opowieści z przymrużeniem oka biorę:). Niemniej jednak jakieś blachy pod drzewami leżały znalazłem też transformator na pewno nie z naszej epoki więc coś w tym jest, stąd moje pytanie czy ktoś o takim zdarzeniu słyszał?

• 3 months later...
Prawdopodobnie było tam lotnisko polowe niemieckie.W pobliskich Pietrzykowicach kilka lat temu wyciągnęli ze stawu lotnicze MG,a z pobliskich pól wojsko zabrało kilka stukilogramowych bomb.Wychodzą kawałki aluminium,często stopionego ale nic po czym by można stwierdzić typ czy przynależność samolotu.Ostatnio przy rowie widziałem resztki bomby lotniczej(ćwiczebnej?)wypełnionej betonem.Rosyjskie samoloty w 1945r.miały startować z autostrady.Może w tej okolicy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie