predi888 Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2013 Jako że sezon już się skończył(?),przyszedł czas na konserwację. Mam taką klamerkę niemiecką ,sporo farby na niej zostało ,ale też jest na niej sporo purchli" które zwyczajnie podniosły farbę . Czy przebijać/zeskrobać te purchle i klamerkę do fosolu (ostatnio się z nim przeprosiłem) , czy może coś innego ? Z góry dzięki za rady . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2013 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 Ja bym się nie bawił, tylko elektro i tyle.Farby zostaną śladowe ilości.Zawsze przez elektro możesz spróbować fosolem po trochu.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 11 Grudzień 2013 Share Napisano 11 Grudzień 2013 za dużo rdzy jak na fosol jak na moje oko i za dużo z tym zabawy by było przez to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 11 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2013 Efekt po 2-3 dniach w ciepłym fosolu . Oczywiście proces był cały czas kontrolowany , 1-2 godzinki kąpieli ,później pod kran,ryżówa i znów do kąpieli . Na noc nie zostawiałem. Jak widać rdza praktycznie znikła ukazując piękne wżery :P .Teraz się zastanawiam czym to zapaćkać ażeby ruda nie wrócił i co zrobić żeby tego żółtego nalotu się pozbyć :/ Prawdopodobnie spróbuje coś z paraloidem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 11 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2013 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa2 Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Dobrze wymyj z fosolu i następnie rozpuść troche wosku pszczelego w rozpuszczalniku, nałóż pędzlem i zostaw aby rozpuszczalnik wyparował.Na klamrze zostanie cienka warstwa wosku, który będzie chronił przed korozją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metka19 Napisano 27 Grudzień 2013 Share Napisano 27 Grudzień 2013 ja mam identyczną klamre tylko w gorszym stanie, poddałem ją elektrolizie i w zasadzie bardziej juz się nie da więc dokładnie i długo myłem ją w gorącej wodzi, po czym zalałem całkowicie oliwka, czytałem, że to dobry sposób, ale od wczoraj moczy się w oliwce, niestety zauważyłem pomarańczowe ogniska parszywej korozji, co mam zrobic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witas03 Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 Dołącze się. Czym radzicie to oczyścić żeby rozpoznać tą klamrę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 Autolizę zrób, tu farby nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witas03 Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 A jak się robi autolizę? tak krok po kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 owiń drutem aluminiowym wrzuć do najlepiej ciepłej wody i nasyp kreta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Grudzień 2013 Share Napisano 29 Grudzień 2013 Metka jak do elektrolizy zastosowałeś sól to nie unikniesz wtórnej korozji.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.