Skocz do zawartości
  • 0

Beret Bundeswehr-y w kamuflażu Flecktarn.

dunaj65

Pytanie

Napisano

Witam

Bardzo proszę o identyfikację beretu Bundeswehr-y w kamuflażu Flecktarn.
Beret jest nowy i nie posiada żadnych oznaczeń ani producenta ani do jakiej formacji należał.
Czy ktoś z odkrywców wie może jak wyglądała metalowa odznaka do tego beretu i czy w ogóle była bo na tym berecie nawet nie ma tych 4 charakterystycznych dziurek pod odznakę.

Pozdrawiam dd1965

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czyli przekładające na prosty żołnierski język jest to oryginalny beret do wystąpień indywidualnych, nie w formacji. Każdy znaczek sił zbrojnych Bundeswehr jest dozwolony.

Pozdrawiam
Napisano
Berety jak i furazerki w tarnfleku byly do nabycia w sklepach na terenach koszar BW i w sklepach prowadzacych sprzedaz wysylkowa np.(RANGER)
Napisano
Tak samo oryginalny jak rzeczy w pantere wz 93 z Mil-tecu (np).

Nie jest to kontraktowa rzecz, skoro nie ma nr kontraktu i kodu.

Oryginalny - oczywiscie ze tak, trudno kopiowac cos co nie istnieje (beret kontraktowy, zamawiany przez BW).

oryginalny beret do wystąpień indywidualnych, nie w formacji"

Moze to rozwiniesz?

Rozowy szlafrok z frote tez jest do wystapien indywidualnych, i moze byc noszony przez zolnierza BW.
Napisano
Ale to nadal nie wyjaśnia czy to oryginał czy kopia i do jakiej formacji mógł należeć, w Internecie nie mogę nic znaleźć na ten temat nawet najmniejszej fotki czy informacji wyjaśniającej jego pochodzenie.
Napisano

Witam

Bardzo proszę o identyfikację beretu Bundeswehr-y w kamuflażu Flecktarn.
Beret jest nowy i nie posiada żadnych oznaczeń ani producenta ani do jakiej formacji należał.
Czy ktoś z odkrywców wie może jak wyglądała metalowa odznaka do tego beretu i czy w ogóle była bo na tym berecie nawet nie ma tych 4 charakterystycznych dziurek pod odznakę.

Pozdrawiam dd1965

Napisano
Nie istnieje coś takiego jak oryginalny beret BW w kamuflażu, po prostu takich się w wojsku nie używa. Jest to radosna twórczość zapewne jakiejś chińskiej firmy typu Miltec..
Napisano
Dziwne, że nie ma żadnych oznaczeń, niemcy bardzo lubią wszędzie je smarować.
Wydaje mi się, że podróba, masz tu ludzi którzy się takim czymś parają, beret też jest: http://asgw.pl/offtopic2/oporz-dzenie-itp-asnej-roboty-konwersje-t3472.html
PZdr
Napisano
Nie sądzę żeby to była replika beretu, bo chyba nikt nie szyje takich rzeczy a produkty BW są tak tanie że się nie opłaca jeszcze je kopiować, beret jest zbyt dobrze uszyty „fabrycznie”, to fakt brak sygnowań, ale wykonanie i jakość materiału bardzo dobra typowa produkcja wojskowa.
Napisano
Obejrzałem sobie link z tamtym beretem próbowałem ułożyć mój w ten sam sposób i w żaden sposób nie da się mój beret ma przeszycia, wzmocnienie miejsca na znaczek, wentylatory, sznurówkę zaciągową a przede wszystkim przeszycia boczne, których na wskazanym linku nie widać.
Tak jak by mój był oryginałem a beret z linku kopią bądź innym wzorem.
Napisano
Witam

Niestety muszę Państwa zmartwić beret jest w 100% oryginalny, w tej sprawie pisałem meile do Niemiec i mogę je przytoczyć na dowód, oczywiście w wersji Niemieckiej i przetłumaczone na ludzki czyli Polski język :)

List po Niemiecku „mój”

Hallo

Bundeswehr Barett Tarnung Flecktarn", aber ich brauche ein paar Informationen über ihn, auf die Armee gehörte, denn nirgendwo kann ich ihn finden im Internet.

Sorry für mein Deutsch, ich schreibe aus dem Polen.

Post Scriptum

Ist das Barett ist ein Original, hat aber nicht die Armee Geräte eingegeben, Prototypen können, ob es sich Replik Sammler?

Grüße

List po Polsku „mój”

Mam pytanie w sprawie beretu Bundeswehr w kamuflażu Flecktarn", ale potrzebuję trochę informacji o nim, do jakiej należał formacji, bo nigdzie nie mogę go znaleźć w internecie.

Przepraszam za mój słaby niemiecki, Piszę z Polski.

Post Scriptum

Jeżeli beret jest oryginalny, ale nie wszedł do wyposażenia armii, prototypy, czy to kolekcjonerska replika?

Odpowiedz po Niemiecku

Guten Tag

Barett flecktarn gehört nicht zu Standard Bekleidung sondern wird geduldet wenn mann tragen will mfg.

Odpowiedz po Polsku

Beret w kamuflażu nie jest częścią standardowego umundurowania, ale jest tolerowany, jeżeli żołnierz chce go nosić MGF.

Co znaczy MGF – nie mam pojęcia, zadałem pytanie żeby rozwinął temat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie