bulidamian Napisano 20 Listopad 2013 Autor Napisano 20 Listopad 2013 Witam, łuska od kolegi wykopana w trakcie stawiania ogrodzenia. Wie ktoś od czego pochodzi ? z góry dzięki za pomoc :)
bulidamian Napisano 20 Listopad 2013 Autor Napisano 20 Listopad 2013 wymiary:średnica w miejscu gdzie kiedyś był pocisk jest bardzo wykrzywiona rozklepana, mówiąc w prost jest ciężka do odczytania waha się od 80 mm do 95 mm.średnica u podstawy 110/111 mm.średnica spłonki 30 mm.długość 627 mm.
KamilŚwieżak Napisano 20 Listopad 2013 Napisano 20 Listopad 2013 na moje oko radziecka łuska 85mm ale mogę się mylić
bulidamian Napisano 20 Listopad 2013 Autor Napisano 20 Listopad 2013 może mosiężna, bardziej podchodzi mi pod miedzianą dlatego tak ją opisałem, może błędnie , pewnie zawartość miedzi jest większa w stopie, była wręcz ruda jak lis po wyczyszczeniu, po paru dniach zaczęła czerniec
Korabkow Napisano 21 Listopad 2013 Napisano 21 Listopad 2013 W mosiądzu miedź dochodzi do 80%,łuski artyleryjskie były wykonywane z mosiądzu lub stali,od rodzaju agresji gleby zależy wygląd łuski po wykopaniu.
Pytanie
bulidamian
Witam, łuska od kolegi wykopana w trakcie stawiania ogrodzenia. Wie ktoś od czego pochodzi ? z góry dzięki za pomoc :)
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.