Skocz do zawartości
  • 0

niemiecka klamra oficerska IIww

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam taka klamerka się trafiła moje pytanie czy to klamerka :

NSKK Officerska klamra
zaadoptowana 1940

3 wzoru RLB Officer Buckle
Adopted 1938

DAF Officer Buckle
Adopted 1942

jak odróżnić te klamerki od siebie?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki huk;-)wiem ostatnio trafiłem zestaw po kawalerzyście WH wszystko cacy tylko klamerka stalowa z koroną Iww wylazła w jego szmatach a reszta ekwipunku 42-43r więc całkowicie się z tobą zgadzam. Jeszcze zapytam,czy różniły się średnicą te klamerki czy wszystko na jedno kopyto" było robione?
Napisano
o kurczę nie brałem tego pod uwagę :)w sumie tylko IIww chodziła mi po głowie ,ponieważ klamerka w takim kontekście wyszła w każdym razie oficerska tylko czyja:)?
Napisano

dobre pytanie :) właśnie nie były na jedno kopyto , było wielu producentów różniły się średnicą, technologią ,kształtem haków , poprzeczką do pasa itd. :)jedne godła czy monogramy były na dwa wąsy jak u ciebie a inny producent taką samą robił na trzy lub cztery :) temat morze :)

Napisano
to nie nowina :) wiele klamer z okresu I wojny lub okresu Republiki Weimarskiej wychodzi na pobojowiskach II wś. spowodowały to braki w wyposażeniu i zaopatrzeniu,więc żołnierzy wyposażano w co się tylko dało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie