Gość Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 A i zapomniałem dodać,że interesuje mnie część wewnętrzna gdyż srodek jest pusty.Dokupiłem kiedyś wyściółkę M31, ale jakaś mała??I mam pytanie:1. jak połączyć ją z hełmem (nity też mam orginalne z innego hełmu)tam są jakieś listwy ale jakie i jak są połączone nie wiem.Pozdrawiam
kryzys1945 Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 WitamWszystkie hełmy ładnie wyglądają.Mam pytanie odnośnie hełmów rosyjskich:Na jaki kolor pomalowac hełm?cz wszystkie rosyjskie hełmy miały taką samą barwę,czy kolor miały zależy od np. formacji??Czy wszystkie one miały czerwoną gwiazdę z przodu?Czy ktoś malował już rosyjski hełm i może podpowiedzieć jak dobrać farbę i gdzie ją kupić??Pozdrawiam
Gość Napisano 1 Kwiecień 2004 Napisano 1 Kwiecień 2004 Co do gwiazd, to było na forum, chyba przy okazjii polskich LWP. I czyba raczej ich za dużo na hełmach nie było.Też mam pewien hełmik przemalowany (dziwnie) i chyba go pogotuję w proszku, może wyjdzie orzełek lub gwiazda.pozdro
kloki Napisano 1 Kwiecień 2004 Napisano 1 Kwiecień 2004 Witam. Spójrzcie swoim okiem na ten hełmik. Czy nieuwazacie, ze ten kolorek wyglada jak orginal? Moim zdaniem jest lepszy od RALa 6006. Co o tym sadzicie?
SP17 Napisano 7 Kwiecień 2004 Napisano 7 Kwiecień 2004 Nie wiem czy to was interesuje jeszcze - mam taki hak przy swoim hełmie - wykopku. Mogę rzucić skan jesli chcecie.
Gość Napisano 7 Kwiecień 2004 Napisano 7 Kwiecień 2004 Jak z hakiem, to węgier. Czy możecie podać średnicę główki nita w niemcu, długość, szerokość wąsów oraz średnicę podkładki?Pozdro
Gość Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Mam! Szerokość wąsów - 6,5 mm, średnica podkładki 13 mm.Pozdro
polzin Napisano 15 Kwiecień 2004 Autor Napisano 15 Kwiecień 2004 cześć !Dawno mnie tu nie było...DO SP17 - jeśli masz cyfrówkę to prosiłbym o fotkę haczyka - ostatnio u kumpla widziałem oryginalny haczyk mundurowy. Prośba - jeśli ma ktoś doświadczenie w dziedzinie niemieckich pokrowców (wiele z fotek w necie to repliki),to proszę o podpowiedź co sądzicie o kolorach tego co poprzednio zamieściłem...Pozdrowienia Polzin
polzin Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 Skoro nikt już nie daje nowych fotek postanowiłem zamieścić zdjęcie fantu znalezionego w zeszłym roku przez mojego szwagra Franko".Było mi dane go rekonstruować całkowicie od podstaw ponieważ zostało z niego bardzo niewiele. Praktycznie zachowała się gąbka w bdb stanie, resztki skóry i pasków.Stan samego hełmu był opłakany około 2/3 powierzchni....
polzin Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 Ciekawym odkryciem były inicjały zachowane na strzępach skóry.... którą było bardzo ciężko zrysować i wykonać szablon
polzin Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 i na koniec gapa i nit wykonany ze wzoru- 1 ocalałego
kloki Napisano 27 Kwiecień 2004 Napisano 27 Kwiecień 2004 No no.. ekstra. Jak na typowo amatorską domową robotę, to moim zdaniem świetnie to wyszło, teraz tylko troche skórkę wytłamsić" i będzie dobrze :) A swoją drogą gdzie znaleziono ten hełmik?
polzin Napisano 28 Kwiecień 2004 Autor Napisano 28 Kwiecień 2004 ...okolice Drawska Pomorskiego - czy ktoś potrafi wyszukać właściciela tego hełmu z jakiej jednostki pochodził ponoć w Drawsku kręciło się kilku, może znacie jakieś źródła...
polzin Napisano 28 Kwiecień 2004 Autor Napisano 28 Kwiecień 2004 szukać należy w obsłudze MG34, bo były obok dwa szturmowe (puste) magazynki i dalej nic....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.