Skocz do zawartości

DSK

Zbończyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

EEEE, myśle że ktoś się jeszcze przyłączy do nas .W środku D-ca 3 DSK gen.Duch fotka zrobiona we Włoszech ( może odprawa w czasie bitwy o Monte Cassino?)

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam

Mój dziadek służył w SBSK (DSK). Mam kila fotek, jego odznaczenia (na fotce) pas, mapnik, nóż churchil, oraz worek żołnierski. jeżeli coś sieprzyda do stronki moge zrobić fotki.

pozdrawiam miggi1

Napisano

dzieki mam jeszcze kilka fotek ale nie wiem czy to nie sa przypadkiem niemieckie zdjecia (niestety nie są opisane) oto jedno z nich na innych jest jakiś wielki cmentarz jakis pałac podchodzący na afrykę zaraz je zeskanuje ocenisz bo ja sienie orientuje

Napisano

dzieki nie byłem pewny niby zdjecie dobre a mało ostre i po furażerce trudo odróżnić (mnie kręci I WŚ) ok czyli mam fajną kolekcje fotek niemieckich oto jeszcze jedno ten cmentarz tylko na dwóch czy trzech są postacie a tak to same widoczki

Napisano

Kolejne skany z mojej kolekcji!!!

Swego czasu nabylem taki oto zestaw!!!

1 - Karta identyfikacyjna jaka otrzymywali rodacy wstepujacy do nowo tworzonej jednostki SBKS w Bejrucie.

Karta nalezy do oficera sluzb medycznych.

2 fotka - karta - tegoz samego wojaka - repatriowanego w rumunskim obozie przejsciowym

3- fotka to niesmiertelnik francuskiego wzoru - dolaczany do karty z fotki nr 1, na niesm. widnieje nazwisko, numer i przydzial do BSK!!!

Pozdrawiam

Napisano
Witam

Informacje na nies. wybite sa tylko z jednej strony.

Nr ewidencyjny, nazwisko i przydzial BSK i dzien w ktorym zostal wlaczony do jednostki.
Taki sam widzialem w Muzeum Wojska POlaskigo, takze wybity z jednej strony, co smieszniej ten z muzeum mial date wlaczenia do BSK o dwa dni mniejsza od mojego. Zas obaj panowie mieszkali w tym samym baraku nr 10.

Pozdro

P.s No i rosnie w sile nasza mala galeria. Czas zabrac sie za stronke!!!

Dzieki!!
Napisano

Hm, no właśnie ja mam nieś. który jest 2-u strony i zawiera mniej informacji .Czy możesz zrobić powiększenie tego nieś. chciałbym zobaczyć co jest wybite .

Napisano

Dzięki serdeczne za zbliżenie nieś. Znalazłem jeszcze takową ciekawostkę, zapisaną odręcznie kartkę ze słowami Hymnu" Brygady z datą Luty 1941

Napisano

Może dodam parę pamiątkowych zdjęć dziadka. Pierwsze jeszcze gdzieś z ZSRR. Gułag ? Punkt zborny ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie