tarzanos Napisano 16 Październik 2013 Autor Napisano 16 Październik 2013 Witam serdecznie,dzis trafil mi sie taki oto okaz, wyryty na nim jest napisIm Namen Jesu Amen"Prosilbym o identyfikacje lub jakiekolwiek informacje :)Pozdrawiam
tarzanos Napisano 20 Październik 2013 Autor Napisano 20 Październik 2013 Mozna wiedziec, skad przypuszczenia, ze to poczatek XIX wieku?Szkoda ze zlamana...
stug IV Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 Długo by tłumaczyc :)Ale stylistyka i krój czcionki sugeruja ten czas powstania
Korabkow Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 Co do stylistyki to forma promieni między ramionami krzyża może sugerować okres wcześniejszy.
stug IV Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 Zgoda , nawet koniec XVIII wieku . Ale nie sądzę aby artefakt był wcześniejszy niż 1775 . I pamiętać należy o tym , że na wsiach łuczono" takie sprzęty praktycznie bez zmian przez dziesięciolecia .
tarzanos Napisano 16 Październik 2013 Autor Napisano 16 Październik 2013 Witam serdecznie,dzis trafil mi sie taki oto okaz, wyryty na nim jest napisIm Namen Jesu Amen"Prosilbym o identyfikacje lub jakiekolwiek informacje :)Pozdrawiam
Korabkow Napisano 16 Październik 2013 Napisano 16 Październik 2013 Wygląda na kropielniczkę ,na dole brakuje części zewnętrznej pojemnika na wodę.
stug IV Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 Sadząc po kształcie i gabarytach rzeczywiście wygląda to na kropielniczkę z oderwana miseczka . Ryzykowałbym nawet , że początek XIX wieku .
Pytanie
tarzanos
Witam serdecznie,
dzis trafil mi sie taki oto okaz, wyryty na nim jest napis
Im Namen Jesu Amen"
Prosilbym o identyfikacje lub jakiekolwiek informacje :)
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.