gtw Napisano 13 Październik 2013 Autor Share Napisano 13 Październik 2013 Witam Panowie.Właśnie tak zastanawiałem się z kolegą,czy jeśli w urzyciu były kosy,to może cepy,jako ogólnie dostępna roń" też?Być może glupie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtw Napisano 13 Październik 2013 Autor Share Napisano 13 Październik 2013 Użyciu oczywiście...Jakoś nie moglem edytować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauzz Napisano 13 Październik 2013 Share Napisano 13 Październik 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Cep_bojowyLeniwys, kolego:)Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtw Napisano 13 Październik 2013 Autor Share Napisano 13 Październik 2013 Lenistwo to moja cecha wrodzona oczywiście.Hhahaha.Napisałem przecież,że cep był bronią ogólnodostępną.Chodzi mi tylko o to czy są konkretne wzmianki o zastosowaniu cepa jako broni w Powstaniu Styczniowym.Moze w pamiętnikach gdzies? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 14 Październik 2013 Share Napisano 14 Październik 2013 Karol Jadczyk, Wojsko powstańcze zrywu styczniowego 1863–1864.Wybrane aspekty, WPH 2013 - nie wspomina nic na ten temat, a omawia uzbrojenie powstancow (w tym rozne odmiany kos"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 6 Listopad 2013 Share Napisano 6 Listopad 2013 Cep nie miałby racji bytu podczas walk powstania styczniowego. Unieszkodliwienie nim przeciwnika wymagało by duże wysiłku, a cięcie kosą najczęściej doprowadzało do natychmiastowej śmierci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 13 Listopad 2013 Share Napisano 13 Listopad 2013 Cep jako broń w tym okresie raczej nie miał racji bytu. Cep bojowy był skuteczny jako broń piechoty przeciw mocno opancerzonym przeciwnikom, w czasie kiedy porządne i masywne metalowe ostrza broni drzewcowej były kosztowne i trudno dostępne. Tak było np w okresie wojen husyckich.Tymczasem w XIX wieku żelazo było już powszechnie używane i stosunkowo tanie, a jazda nie używała uzbrojenia ochronnego.Tak więc cep byłby mniej użyteczny od zwykłego drąga z ostrzem z gwoździa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.