Skocz do zawartości
  • 0

Stara brosza z mosiądzu

KlemenS

Pytanie

Napisano

Witam.

Znajomemu wyskoczyla na granicy Polsko - Slowackiej, taka brosza. Stara, piekna robota, ciekaw jestem wiecej informacji o niej. Datowania i kamieni?

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Znajomemu wyskoczyla na granicy Polsko - Slowackiej, taka brosza. Stara, piekna robota, ciekaw jestem wiecej informacji o niej. Datowania i kamieni?

Pozdrawiam

Napisano
Jablonex

To znana marka czeskiej sztucznej, szklanej biżuterii, produkowanej w Jabłońcu nad Nysą (Jablonec nad Nisou), w północno-zachodnich Czechach, u stóp Gór Izerskich. W rejonie Jabłońca pierwsze zakłady produkcji szkła powstały już w połowie XVI. wieku. W XVIII. wieku tzw. szkło izerskie (jizerské sklo) stawało się coraz bardziej znane na terenie monarchii habsburskiej, a także poza jej granicami. Rozwój przemysłu szklarskiego (produkcja naczyń, zwierciadeł, soczewek) przyniósł Jabłońcowi bardzo intensywny rozwój gospodarczy, co zaowocowało przyznaniem miejscowości w 1866 praw miejskich przez cesarza Franciszka Józefa. Najbardziej intensywny rozwój jabłońskiego szklarstwa przypada właśnie na drugą połowę wieku XIX., kiedy to swą działalność prowadził w tym rejonie nazywany „królem szkła” Josef Riedel. Warto podkreślić, że to w położonym nieopodal Jabłońca Jiřetínie pod Bukovou przyszedł na świat w 1862 Daniel Swarovski, słynny producent szkła, założyciel znanej dziś na całym świecie firmy produkującej soczewki i szklaną biżuterię. Co więcej, w 1880 w Jabłońcu założona została pierwsza szkoła artystyczna, gdzie kształcono szklarzy i malarzy, którzy przyczynili się do jeszcze szerszego rozsławienia jabłonieckiego szkła na świecie. Już po uzyskaniu przez Czechosłowację niepodległości w 1918 roku powstała niedaleko Jabłońca, w Železným Brodzie, kolejna szkoła artystyczna, gdzie swego fachu uczyło się dwoje najbardziej chyba znanych czeskich artystów zajmujących się wytwarzaniem szkła artystycznego, Jaroslava Brychtová i Stanislav Libenský, za których sprawą wytwarzane w Jabłońcu przez upaństwowione po 1946 roku firmy szklarskie naczynia i biżuteria stały się sławne na całym świecie. Najbardziej znaną działającą w Jabłońcu firmą produkującą biżuterię szklaną był (i jest nadal) Jablonex, na którego pokazy w latach 70. przybywały do Jabłońca tak znane osoby jak Grace Kelly czy Catherine Deneuve. W 1961 w Jabłońcu otwarto Muzeum Szkła i Biżuterii. Po zmianach ustrojowych produkujące wyroby szklane firmy z Jabłońca i okolic zostały sprywatyzowane. Prywatyzacja była udziałem m.in. powstałej w 1948 firmy Preciosa, jednego z najważniejszych czeskich producentów szkła dekoracyjnego, które chronione jest, ze względu na wspomniane już, sięgające szesnastego wieku, czeskie tradycje szklarskie (szkło wyrabiano głównie u podnóży Gór Izerskich i na Śląsku Czeskim) znakiem handlowym „Bohemia crystal”.
Napisano
zapomniałem załączyć źródła z którego skorzystałem
http://wyszehrad.com/czechy/historia/marki
biżuteria tej firmy charakteryzuje się filigranem oraz dużą ilością sztucznych kamieni

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie