KlemenS Napisano 9 Październik 2013 Autor Napisano 9 Październik 2013 Witam.Znajomemu wyskoczyla na granicy Polsko - Slowackiej, taka brosza. Stara, piekna robota, ciekaw jestem wiecej informacji o niej. Datowania i kamieni?Pozdrawiam
KlemenS Napisano 9 Październik 2013 Autor Napisano 9 Październik 2013 Witam.Znajomemu wyskoczyla na granicy Polsko - Slowackiej, taka brosza. Stara, piekna robota, ciekaw jestem wiecej informacji o niej. Datowania i kamieni?Pozdrawiam
sebson Napisano 9 Październik 2013 Napisano 9 Październik 2013 daj fotki drugiej strony zobaczymy czy to nie wytłoczka
Raned Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 Kamieni nie oprawia się w mosiądzu, są to szkiełka, okres najprawdopodobnie międzywojenny.
Raned Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 No to masz jeszcze drugą. Czy stara, piękna robota"? Nie, jest to wyrób fabryczny.
koras11 Napisano 11 Październik 2013 Napisano 11 Październik 2013 JablonexTo znana marka czeskiej sztucznej, szklanej biżuterii, produkowanej w Jabłońcu nad Nysą (Jablonec nad Nisou), w północno-zachodnich Czechach, u stóp Gór Izerskich. W rejonie Jabłońca pierwsze zakłady produkcji szkła powstały już w połowie XVI. wieku. W XVIII. wieku tzw. szkło izerskie (jizerské sklo) stawało się coraz bardziej znane na terenie monarchii habsburskiej, a także poza jej granicami. Rozwój przemysłu szklarskiego (produkcja naczyń, zwierciadeł, soczewek) przyniósł Jabłońcowi bardzo intensywny rozwój gospodarczy, co zaowocowało przyznaniem miejscowości w 1866 praw miejskich przez cesarza Franciszka Józefa. Najbardziej intensywny rozwój jabłońskiego szklarstwa przypada właśnie na drugą połowę wieku XIX., kiedy to swą działalność prowadził w tym rejonie nazywany „królem szkła” Josef Riedel. Warto podkreślić, że to w położonym nieopodal Jabłońca Jiřetínie pod Bukovou przyszedł na świat w 1862 Daniel Swarovski, słynny producent szkła, założyciel znanej dziś na całym świecie firmy produkującej soczewki i szklaną biżuterię. Co więcej, w 1880 w Jabłońcu założona została pierwsza szkoła artystyczna, gdzie kształcono szklarzy i malarzy, którzy przyczynili się do jeszcze szerszego rozsławienia jabłonieckiego szkła na świecie. Już po uzyskaniu przez Czechosłowację niepodległości w 1918 roku powstała niedaleko Jabłońca, w Železným Brodzie, kolejna szkoła artystyczna, gdzie swego fachu uczyło się dwoje najbardziej chyba znanych czeskich artystów zajmujących się wytwarzaniem szkła artystycznego, Jaroslava Brychtová i Stanislav Libenský, za których sprawą wytwarzane w Jabłońcu przez upaństwowione po 1946 roku firmy szklarskie naczynia i biżuteria stały się sławne na całym świecie. Najbardziej znaną działającą w Jabłońcu firmą produkującą biżuterię szklaną był (i jest nadal) Jablonex, na którego pokazy w latach 70. przybywały do Jabłońca tak znane osoby jak Grace Kelly czy Catherine Deneuve. W 1961 w Jabłońcu otwarto Muzeum Szkła i Biżuterii. Po zmianach ustrojowych produkujące wyroby szklane firmy z Jabłońca i okolic zostały sprywatyzowane. Prywatyzacja była udziałem m.in. powstałej w 1948 firmy Preciosa, jednego z najważniejszych czeskich producentów szkła dekoracyjnego, które chronione jest, ze względu na wspomniane już, sięgające szesnastego wieku, czeskie tradycje szklarskie (szkło wyrabiano głównie u podnóży Gór Izerskich i na Śląsku Czeskim) znakiem handlowym „Bohemia crystal”.
koras11 Napisano 11 Październik 2013 Napisano 11 Październik 2013 zapomniałem załączyć źródła z którego skorzystałem http://wyszehrad.com/czechy/historia/marki biżuteria tej firmy charakteryzuje się filigranem oraz dużą ilością sztucznych kamieni
KlemenS Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 Znajomy doslal zdjecie odwrotu i czar prysl. Jednak nie wszystko zloto co sie swieci heh
koras11 Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 wygląda na biżuterię czeskiej firmy Jablonex
Pytanie
KlemenS
Witam.
Znajomemu wyskoczyla na granicy Polsko - Slowackiej, taka brosza. Stara, piekna robota, ciekaw jestem wiecej informacji o niej. Datowania i kamieni?
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.