Horseman Napisano 5 Październik 2013 Autor Share Napisano 5 Październik 2013 WitamMój dziadek Czesław Michałowski został aresztowany przez gestapo w lesniczówce Jelińskich w marcu 1943 roku,ukrywał sie tam jako gajowy.Zginał w Stuthoff.Szukam informacji o dziadku,o tym majątku,jaka role pełnili Jelińscy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Secutor Napisano 9 Lipiec 2015 Share Napisano 9 Lipiec 2015 Witam, również jestem zainteresowany tematem majątku w Mazurach i rodzin go zamieszkujących. Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc dotrzeć do nowych, ciekawych informacji na temat tego miejsca byłbym wdzięczny. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 11 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2015 Nie mam zbyt wiele informacji o rodzinie Jelińskich i o samym majątku.W czasie obu okupacji była tam zapewne komórka podziemia,w lesie odbywały się koncentracje oddziałów podziemia zbrojnego.Odbywały się również prawdopodobnie szkolenia wojskowe,szkoła podchorążych.Szkolenia prowadził Wiktor Zboromirski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.