yupiter Napisano 22 Marzec 2004 Autor Napisano 22 Marzec 2004 Dostałem je od dziadka, jak jeszcze byłem paronastoletnim szczunem i lażały całe lata w szafie. Jeden jest zdaje się z I WŚ, a drugi z II WŚ.Pytanie do specjalistów w temacie: co to za bagnety i do jakich pukawek.YP
yupiter Napisano 23 Marzec 2004 Autor Napisano 23 Marzec 2004 Dzięki Bjar. A może wiesz jeszcze, co znaczą symbole, bo na przykład w S98/05" 98 to pewno odniesienie do Mausera wz 98, ale co znaczy S (a w drugim bagnecie KS), no i to 5" na końcu?????Jak wiedzieć, to do końca :-))))))YP
bjar_1 Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 S" = seitengewehr" = bagnet98/05 - do karabinu wz.98 produkowany od 1905 r.KS 98 - Kurzes Seitengewehr" - krótki bagnet.pzdrbjar_1
yupiter Napisano 22 Marzec 2004 Autor Napisano 22 Marzec 2004 Dostałem je od dziadka, jak jeszcze byłem paronastoletnim szczunem i lażały całe lata w szafie. Jeden jest zdaje się z I WŚ, a drugi z II WŚ.Pytanie do specjalistów w temacie: co to za bagnety i do jakich pukawek.YP
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 Pierwszy - niemiecki S 98/05drugi - niemiecki paradny z niklowanym ostrzem ,wzorowany na KS 98 ,pierwszy z bagnetów do karabinu Mauser wz.98 (pasuje też do pochodnych) ,drugi z reguły nie przystosowany do zakładania na broń ,sporo egzemplarzy ma makietę przycisku zatrzasku.pzdrbjar_1
Gość Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 .ale ten pierwszy chyba ma zgienty jelec,fabrycznie jelce nie były tak mocno zgięte...
yupiter Napisano 22 Marzec 2004 Autor Napisano 22 Marzec 2004 Przycisk zatrzasku w drugim (krótszym) bagnecie jest całkowicie na chodzie i w doskonałym stanie. Może jest on tylko do picu" ale na pierwszy rzut oka wydaje się, że ten element służy czemuś więcej, niż tylko udawać zatrzask........ a może się mylę?!YP
yupiter Napisano 22 Marzec 2004 Autor Napisano 22 Marzec 2004 Jeszcze zapomniałem podać długości: krótki 35cm, długi 52 cm.YP
Pytanie
yupiter
Dostałem je od dziadka, jak jeszcze byłem paronastoletnim szczunem i lażały całe lata w szafie. Jeden jest zdaje się z I WŚ, a drugi z II WŚ.
Pytanie do specjalistów w temacie: co to za bagnety i do jakich pukawek.
YP
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.