Skocz do zawartości
  • 0

Bagnety od dziadka.

yupiter

Pytanie

Napisano

Dostałem je od dziadka, jak jeszcze byłem paronastoletnim szczunem i lażały całe lata w szafie. Jeden jest zdaje się z I WŚ, a drugi z II WŚ.
Pytanie do specjalistów w temacie: co to za bagnety i do jakich pukawek.
YP

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki Bjar. A może wiesz jeszcze, co znaczą symbole, bo na przykład w S98/05" 98 to pewno odniesienie do Mausera wz 98, ale co znaczy S (a w drugim bagnecie KS), no i to 5" na końcu?????
Jak wiedzieć, to do końca :-))))))
YP
Napisano

Dostałem je od dziadka, jak jeszcze byłem paronastoletnim szczunem i lażały całe lata w szafie. Jeden jest zdaje się z I WŚ, a drugi z II WŚ.
Pytanie do specjalistów w temacie: co to za bagnety i do jakich pukawek.
YP

Napisano
Pierwszy - niemiecki S 98/05
drugi - niemiecki paradny z niklowanym ostrzem ,wzorowany na KS 98 ,
pierwszy z bagnetów do karabinu Mauser wz.98 (pasuje też do pochodnych) ,drugi z reguły nie przystosowany do zakładania na broń ,sporo egzemplarzy ma makietę przycisku zatrzasku.

pzdr

bjar_1
Napisano
.ale ten pierwszy chyba ma zgienty jelec,fabrycznie jelce nie były tak mocno zgięte...
Napisano
Przycisk zatrzasku w drugim (krótszym) bagnecie jest całkowicie na chodzie i w doskonałym stanie. Może jest on tylko do picu" ale na pierwszy rzut oka wydaje się, że ten element służy czemuś więcej, niż tylko udawać zatrzask....
.... a może się mylę?!

YP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie