Skocz do zawartości
  • 0

Masywny medalik z Jezusem i Maryją

OpryskStonki

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wydaje mi się że mam podobny, co do wielkości, ciężaru i materiału medalik. podejrzewam że z zbliżonego okresu. niestety nie ma na nim żadnych informacji kogo mógłby przedstawiać.

Napisano

Ciężko mi doczytać napisy - może czyjeś wprawniejsze oko wyłapie coś ze zdjęcia.

Materiał: prawdopodobnie brąz.

Wymiary:
wysokość z oczkiem - 27,3mm
szerokość - 18,7mm
grubość - 4,1mm

Nie jestem w stanie podać jego masy ale jest wyjątkowo gruby/masywny - ilość materiału, z którego powstał spokojnie wystarczyłaby na dwa płaskie medaliki.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Napisano
Witam znalazlem tylko cos podobnego do Twojego ale moze nakieruje Cie na wlasciwa droge http://myvimu.com/exhibit/20743-stary-medalik-salvator-mundi-nr-1
Pozdrawiam.
Napisano
Bardzo podobny - równie głęboko bity a i wymiary zbieżne.

Wyczytałem w Twoim opisie z myvimu wstępne datowanie na XVII wiek - jeśli i mój medalik pochodzi z tego okresu to byłoby pięknie.

Ktoś coś więcej wie ? :)
Napisano
Tak ten co Ci wyslalem jest wiekszy ale jesli chodzi o wizerunki to sa bardzo podobne, ja niestety ale nie jestem posiadaczem tego medalika ale wydaje mi sie ze moze to byc braz. Jesli uda mi sie znalesc cos na temat Twojego medalika to napisze.
Pozdrawiam
Napisano
Proszę również potencjalnych posiadaczy podobnych medalików o dodanie zdjęć swoich egzemplarzy - bardzo zależy mi na rozszyfrowaniu napisów znajdujących się wkoło postaci. Jeśli trzymać się wstępnego siedemnastowiecznego datowania to pewnie spodziewać się można łaciny, nie mniej jednak można by wtedy domniemać pochodzenia medalika choć nie ukrywam, że najbardziej cieszyłby mnie fakt gdyby okazało się, że medalik ma polskie korzenie.
Napisano
Przepraszam za post pod postem ale właśnie doczytałem, że medalik zaprezentowany przez GTR34 jest prawie dwukrotnie większy od mojego. Tak czy inaczej bardzo podobny.

GTR34 - z jakiego metalu jest Twój egzemplarz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie