Skocz do zawartości

starożytna moneta?

wujo1

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem posiadaczem kilku monet , nie mam pojęcia z jakiego okresu i kraju pochodzą .
Wszystkie są do siebie podobne i wykonane ze srebra
1. - średnica ok.20 mm waga 2,58g
2. - średnica ok.23 mm waga 2,78g
3. - średnica ok.25 mm waga 3.13g
4. - średnica ok.25 mm waga 6,18g

ładna pamiatka po ar-Rus na ziemi Saqaliba, wynik kontaktów handlowych poprzez Bułgarię Kamską do Rusi Kijowskiej i dalej do nas, intensywny napływ srebra głownie z Samarkandy i Taszkientu szlakiem kupców arabsko -ruskich. Gdzie znalazłes?

Identyfikacja kolegi MEKO jest nie do końca udana, by tak rzec. Nie jestem ekspertem od arabskich monet, ale z tego co widzę, to tylko jeden z tych dirhamów został wybity przez kalifa Al- Mahdiego, a mianowicie ten ostatni. Napis na rewersie w części centralnej głosi: محمد رسول
الله صلى الله
عليه وسلم
الخليفة المهدي
(Muhammad Rasul Allah salla Allahu 'alayhim wa sallam Al- Chalifa Al- Mahdi), czyli Mahomet Prorokiem Boga jest, niech Allah go pobłogosławi i da mu zdrowie- Kalif Al- Mahdi". Pozdrav- aplyger.

Druga z Twoich monet to dirham kalifa Haruna Ar- Raszida (znanego z Baśni Tysiąca i Jednej Nocy) wybity w Madina As- Salam (tak podówczas nazywał się Bagdad), co do roku mam wątpliwości, ale na pewno w latach 191- 193 Hidżry. Awers, legenda centralna :
لا اله الا
الله وحده
لا شرك له
( ie masz Boga krom Allaha, nie ma on sobie równych).
Awers, otok:
بسم الله ضرب هذا الدرهم بمدينة السلام سنة احدى و تسعين و مئة
("w imię Boga, wybito ten dirham w Madina As- Salam w roku....???).
Rewers, centrum:
محمد
رسول
الله
ه
(Mahomet Prorok Boży jest, HA"). Co oznacza ta samotna literka HA na samym dole, tego nie wiem, może ktoś z Szanownych Kolegów się orientuje?
Rewers, otok:
محمد رسول الله ارسله بالهدى و دين الحق ليظهره على الدين كله ولو كره المشركون
(Mahomet jest posłańcem Boga, wysłanym do szerzenia prawdziwej religii, nawet jeśli bałwochwalcom wstrętna ona jest"). Pozdrv- aplyger.

• 2 weeks later...
Trzecia moneta jest niezwykle interesująca. Została wybita w czasie panowania kalifa Haruna Ar- Raszida, lecz prawdopodobnie w imieniu jego syna Al- Mamuna. Przed śmiercią Ar- Raszid sporządził testament, w którym podzielił państwo między synów- Al- Amina i Al- Mamuna, a swoim następcą mianował tego pierwszego. Po śmierci Raszida doszło do wojny domowej między braćmi, w czasie której Bagdad był oblegany przez rok ale nie o tym miałem mówić. Młodszy syn kalifa, Al- Mamun dostał wschodnią część państwa, czyli Churasan. I to prawdopodobnie wtedy wybił Twoją monetę, jeszcze za panowania swego ojca, lecz w imieniu własnem, które jest wybite na Twoim dirhamie.
Awers Twojej monety, legenda centralna:
لا اله الا
الله وحده
لا شرك له
ie masz boga krom Allaha Jedynego, nie ma on sobie równych"
Awers, otok:
بسم الله ضرب هذا الدرهم بمعدن الشاش سنة تسعين و مئة
W Imię Boże, ten dirham został wybity w Ma'dan Asz- Szasz w roku 190 Hidżry"
Rewers, legenda centralna:
علي
محمد رسول الله
مما امر به الامير المأمون
بن امير المؤمنين ولي
ولي عهد المسلمين
النصر
'ala (lub 'Ali, nie wiem co to znaczy) Mahomet Prorok Boży jest, zostało to nakazane przez księcia Al- Mamuna, syna Księcia Wiernych (Amir Al- Mu'minin, czyli Książę Wiernych to tradycyjny tytuł kalifa), drugiego w kolejności następcę Księcia Muzułmanów, An- Nasir". Co znaczy to An-Nasir (Zwycięzca), tego nie wiem. Być może trza to przetłumaczyć Księcia Zwycięstwa Muzułmanów".
Rewers, otok:
محمد رسول الله ارسله بالهدى و دين الحق ليظهره على الدين كله ولو كره المشركون
Mahomet Prorokiem Bożym jest, wysłanym do szerzenia prawdziwej religii, nawet jeśli bałwochwalcom wstrętna ona jest".
Pozdrav- aplyger. Jeszcze jedna monetka została do zidentyfikowania, ale z nią będzie trudniejsza sprawa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie