wujo1 Napisano 3 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Zostałem posiadaczem kilku monet , nie mam pojęcia z jakiego okresu i kraju pochodzą .Wszystkie są do siebie podobne i wykonane ze srebra1. - średnica ok.20 mm waga 2,58g2. - średnica ok.23 mm waga 2,78g3. - średnica ok.25 mm waga 3.13g4. - średnica ok.25 mm waga 6,18g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujo1 Napisano 3 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2013 druga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujo1 Napisano 3 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2013 trzecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujo1 Napisano 3 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2013 ostatnia napisałem złe daneśrednica 27mm waga 2,79g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEKO Napisano 3 Wrzesień 2013 Share Napisano 3 Wrzesień 2013 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abbasid_al-Mahdi_dirham_Kirman_166AH.jpghttp://www.ma-shops.com/almanumis/item.php5?id=1082&lang=en Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujo1 Napisano 3 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2013 Wielkie dzięki , ale na każdej jest inny wzór czy ma to znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex_2013 Napisano 4 Wrzesień 2013 Share Napisano 4 Wrzesień 2013 ładna pamiatka po ar-Rus na ziemi Saqaliba, wynik kontaktów handlowych poprzez Bułgarię Kamską do Rusi Kijowskiej i dalej do nas, intensywny napływ srebra głownie z Samarkandy i Taszkientu szlakiem kupców arabsko -ruskich. Gdzie znalazłes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujo1 Napisano 4 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2013 Niestety nie znalazłem nabyłem przypadkiem w drodze wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 4 Wrzesień 2013 Share Napisano 4 Wrzesień 2013 Identyfikacja kolegi MEKO jest nie do końca udana, by tak rzec. Nie jestem ekspertem od arabskich monet, ale z tego co widzę, to tylko jeden z tych dirhamów został wybity przez kalifa Al- Mahdiego, a mianowicie ten ostatni. Napis na rewersie w części centralnej głosi: محمد رسولالله صلى اللهعليه وسلمالخليفة المهدي (Muhammad Rasul Allah salla Allahu 'alayhim wa sallam Al- Chalifa Al- Mahdi), czyli Mahomet Prorokiem Boga jest, niech Allah go pobłogosławi i da mu zdrowie- Kalif Al- Mahdi". Pozdrav- aplyger. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 5 Wrzesień 2013 Share Napisano 5 Wrzesień 2013 Druga z Twoich monet to dirham kalifa Haruna Ar- Raszida (znanego z Baśni Tysiąca i Jednej Nocy) wybity w Madina As- Salam (tak podówczas nazywał się Bagdad), co do roku mam wątpliwości, ale na pewno w latach 191- 193 Hidżry. Awers, legenda centralna :لا اله الاالله وحدهلا شرك له( ie masz Boga krom Allaha, nie ma on sobie równych).Awers, otok: بسم الله ضرب هذا الدرهم بمدينة السلام سنة احدى و تسعين و مئة("w imię Boga, wybito ten dirham w Madina As- Salam w roku....???).Rewers, centrum:محمدرسولاللهه(Mahomet Prorok Boży jest, HA"). Co oznacza ta samotna literka HA na samym dole, tego nie wiem, może ktoś z Szanownych Kolegów się orientuje?Rewers, otok:محمد رسول الله ارسله بالهدى و دين الحق ليظهره على الدين كله ولو كره المشركون(Mahomet jest posłańcem Boga, wysłanym do szerzenia prawdziwej religii, nawet jeśli bałwochwalcom wstrętna ona jest"). Pozdrv- aplyger. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Wrzesień 2013 Share Napisano 5 Wrzesień 2013 po raz kolejny...chapeau bas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujo1 Napisano 5 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2013 Panowie wasza pomoc jest nieoceniona , czy takie monety posiadają jakąś wartość , oczywiście oprócz kolekcjonerskiej.Ps. kolego aplyger która to jest ta druga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 5 Wrzesień 2013 Share Napisano 5 Wrzesień 2013 Ta tutaj to moneta Haruna Ar- Raszida, podpisałeś ją druga", ale zdjęcie zamieściłeś do góry nogami, przeto wklejam tak, jak powinno być :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujo1 Napisano 6 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2013 dzięki za poprawki, domyśliłem się że zrobiłem zdjęcia do góry nogami ::)) ale było już za późno.To dwie już znam pozostały jeszcze dwie :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 14 Wrzesień 2013 Share Napisano 14 Wrzesień 2013 Trzecia moneta jest niezwykle interesująca. Została wybita w czasie panowania kalifa Haruna Ar- Raszida, lecz prawdopodobnie w imieniu jego syna Al- Mamuna. Przed śmiercią Ar- Raszid sporządził testament, w którym podzielił państwo między synów- Al- Amina i Al- Mamuna, a swoim następcą mianował tego pierwszego. Po śmierci Raszida doszło do wojny domowej między braćmi, w czasie której Bagdad był oblegany przez rok ale nie o tym miałem mówić. Młodszy syn kalifa, Al- Mamun dostał wschodnią część państwa, czyli Churasan. I to prawdopodobnie wtedy wybił Twoją monetę, jeszcze za panowania swego ojca, lecz w imieniu własnem, które jest wybite na Twoim dirhamie. Awers Twojej monety, legenda centralna:لا اله الاالله وحدهلا شرك له ie masz boga krom Allaha Jedynego, nie ma on sobie równych"Awers, otok:بسم الله ضرب هذا الدرهم بمعدن الشاش سنة تسعين و مئةW Imię Boże, ten dirham został wybity w Ma'dan Asz- Szasz w roku 190 Hidżry"Rewers, legenda centralna:عليمحمد رسول اللهمما امر به الامير المأمونبن امير المؤمنين وليولي عهد المسلمينالنصر'ala (lub 'Ali, nie wiem co to znaczy) Mahomet Prorok Boży jest, zostało to nakazane przez księcia Al- Mamuna, syna Księcia Wiernych (Amir Al- Mu'minin, czyli Książę Wiernych to tradycyjny tytuł kalifa), drugiego w kolejności następcę Księcia Muzułmanów, An- Nasir". Co znaczy to An-Nasir (Zwycięzca), tego nie wiem. Być może trza to przetłumaczyć Księcia Zwycięstwa Muzułmanów".Rewers, otok:محمد رسول الله ارسله بالهدى و دين الحق ليظهره على الدين كله ولو كره المشركونMahomet Prorokiem Bożym jest, wysłanym do szerzenia prawdziwej religii, nawet jeśli bałwochwalcom wstrętna ona jest".Pozdrav- aplyger. Jeszcze jedna monetka została do zidentyfikowania, ale z nią będzie trudniejsza sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.