Skocz do zawartości
  • 0

2 duże łuski + odłamki (?)

Xth

Pytanie

Napisano

Witam.
Jak w temacie. Mam prośbę o identyfikację 2 dość sporych łusek oraz kilku odłamków + chyba zapalnik.
Wszystko znalezione na dość małym obszarze terenu.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

5.2
Wymiary łusek to długość 72cm i 39cm, średnica to 80mm.

Z góry dziękuję.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 13:15 08-08-2013

Napisano
Ave, z punktu 3. to nakładka antyrykoszetowa, a nie czepiec balistyczny, bo ów to ten blaszany element powyżej nakładki (na schemacie). Nakładka ze zdjęcia z balistyką lotu pocisku nie ma zbyt wiele wspólnego. Poza tym wszystko raczej się zgadza.

Całość tych destruktów wygląda na jakieś miejsce niszczenia amunicji, coś mi się nie wydaje, żeby np. głowica z pocisku kumulacyjnego była w stanie przetrwać radycyjny" wybuch po wystrzale.
Napisano
W sumie to bardzo możliwe.
Co prawda całość została znaleziona w pobliżu okopów, ale wyszło tam też sporo całych pocisków (chyba mosin) lub łusek bez zbitej spłonki (dlatego też nie mam fotek gdyż wszystko zostało na miejscu). Zarówno jedne jak i drugie były jakby porozrywane od środka. Wszystko straszliwie poniszczone.

Chociaż z drugiej strony znaleźliśmy tam też (żeby było zabawniej na samej powierzchni pod zdartym chyba przez dziki mchem) całe pociski, które zostały zgłoszone. Tu w sumie kolejna ciekawostka. Panowie mogli się pojawić dopiero dwa dni później gdyż na ten dzień nie mieli już przewidzianego paliwa ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie