Xth Napisano 8 Sierpień 2013 Autor Napisano 8 Sierpień 2013 Witam.Jak w temacie. Mam prośbę o identyfikację 2 dość sporych łusek oraz kilku odłamków + chyba zapalnik.Wszystko znalezione na dość małym obszarze terenu.
Xth Napisano 8 Sierpień 2013 Autor Napisano 8 Sierpień 2013 5.2Wymiary łusek to długość 72cm i 39cm, średnica to 80mm.Z góry dziękuję.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 13:15 08-08-2013
Xth Napisano 8 Sierpień 2013 Autor Napisano 8 Sierpień 2013 Dziękuję bardzo. Poważnie jestem bardzo miło zaskoczony.Pozdrawiam również.
Ave Danzig Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 1. Jest to cynkowa część niemieckiego pocisku kumulacyjnego 75mm Gr.38, stosowane np. w armatach Pak 97/38
Ave Danzig Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 Odłamek po lewej również może pochodzić od tego typu pocisku.
Ave Danzig Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 2. Pozostając w temacie kumulacji ... przypomina to stożek kumulacyjny z Panzrfausta 60.
Ave Danzig Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 3. Są to czepce balistyczne, powiedziałbym że od 75mm Pzgr.39Odłamek po prawej również od tego typu pocisku.
Ave Danzig Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 5. Większa łuska to 75x718 Pak 40Mniejsza to albo 75x399 FK 38 albo 76,2x385 I.K.H. 290 (do zdobycznej broni rosyjskiej)
Voucur Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 Ave, z punktu 3. to nakładka antyrykoszetowa, a nie czepiec balistyczny, bo ów to ten blaszany element powyżej nakładki (na schemacie). Nakładka ze zdjęcia z balistyką lotu pocisku nie ma zbyt wiele wspólnego. Poza tym wszystko raczej się zgadza.Całość tych destruktów wygląda na jakieś miejsce niszczenia amunicji, coś mi się nie wydaje, żeby np. głowica z pocisku kumulacyjnego była w stanie przetrwać radycyjny" wybuch po wystrzale.
Xth Napisano 8 Sierpień 2013 Autor Napisano 8 Sierpień 2013 W sumie to bardzo możliwe.Co prawda całość została znaleziona w pobliżu okopów, ale wyszło tam też sporo całych pocisków (chyba mosin) lub łusek bez zbitej spłonki (dlatego też nie mam fotek gdyż wszystko zostało na miejscu). Zarówno jedne jak i drugie były jakby porozrywane od środka. Wszystko straszliwie poniszczone.Chociaż z drugiej strony znaleźliśmy tam też (żeby było zabawniej na samej powierzchni pod zdartym chyba przez dziki mchem) całe pociski, które zostały zgłoszone. Tu w sumie kolejna ciekawostka. Panowie mogli się pojawić dopiero dwa dni później gdyż na ten dzień nie mieli już przewidzianego paliwa ...
Pytanie
Xth
Witam.
Jak w temacie. Mam prośbę o identyfikację 2 dość sporych łusek oraz kilku odłamków + chyba zapalnik.
Wszystko znalezione na dość małym obszarze terenu.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.