szeregowy-sztuk Napisano 15 Lipiec 2013 Autor Napisano 15 Lipiec 2013 Rekonstrukcja w Polsce nabiera tempa- pojawiają się rekonstruktorzy armii australijskiej, kanadyjskiej, włoskiej. Szukając nowego tematu trafiłem na temat bardzo interesujący- Free French Forces. Wdrążając się w temat postanowiłem odtworzyć sylwetkę Goumiera. Kompletując wyposażenie nie napotkałem problemów. Mundur- do zdobycia. Najgorsza okazała się djellaba. Zdobycie w Polsce dobrej jest chyba nie możliwe. Posiłkowałem się jedyną jaką znalazłem. I tak zdjęcia przedstawiają żołnierza 4 taboru podczas Kampanii Sycylijskiej. Umundurowanie:- okrycie głowy stanowi rezza oraz hełm mle.15,- koszula francuska,- spodnie HBT,- djellaba,- tariouines,- trzewikiWyposażenie:-para ładownic mle. 15,-chlebak mle. 1892,-pas mle. 1903/14,-szelki mle. 1892/14,-bagnet berthier mle. 1892 w żabce Uzbrojenie stanowi kbk Berthier mle. 16 czyli wersja 5 nabojowa.Dodatkowo do sesji został użyty plecak oraz manierka włoska. Mam nadzieję, że w ten sposób sprowokuję" innych zainteresowanych tematem do stworzenia nowej grupy :)Zdjęcia wykonała Justyna Płachciak.
szeregowy-sztuk Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 Podziękował :) jest jeszcze trochę do zrobienia :)
Moose Napisano 20 Sierpień 2013 Napisano 20 Sierpień 2013 Panie Tomku,Świetna robota ! Temat Goumiers jest wyjątkowo ciekawy. Ze swojej strony mogę polecić książkę Le Corps Expedittionaire Francais en Italie, autorstwa Paula Gaujac. Do tego ciekawą lekturą jest magazyn Militaria. Ponadto Goumiers walczyli w sporej liczbie w Indochinach. Zawsze można nawiązać kontakt z małą GRH, która zajmuje się tym tematem. Chętnie przywitają w swoich szeregach Algierczyka lub Tunezyjczyka. :)Jeżeli chodzi o djellabę to polecam przeglądanie francuskiego ebaya. Ze względu na liczną mniejszość muzułmańską we Francji o djellabę tam o wiele łatwiej. Choćby o taką http://www.ebay.fr/itm/DJELLABA-WW2-UNIFORME-INDOCHINE-GUERRE-ALGERIE-GOUMIER-SPAHIS-TIRAILLEURS-/151102356546?pt=FR_JG_Collections_Militaria_Uniformes&hash=item232e66fc42Lub taką: http://www.ebay.fr/itm/TRES-BELLE-DJELLABA-PERIODE-WWII-OU-ALGERIE-/261134596082?pt=FR_JG_Collections_Militaria_Uniformes&hash=item3cccd5b7f2Chętnie nawiązałbym z Panem kontakt.Mój email to 13dble@wp.plPozdrawiamŁoś
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.