szeregowy-sztuk Napisano 15 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2013 Rekonstrukcja w Polsce nabiera tempa- pojawiają się rekonstruktorzy armii australijskiej, kanadyjskiej, włoskiej. Szukając nowego tematu trafiłem na temat bardzo interesujący- Free French Forces. Wdrążając się w temat postanowiłem odtworzyć sylwetkę Goumiera. Kompletując wyposażenie nie napotkałem problemów. Mundur- do zdobycia. Najgorsza okazała się djellaba. Zdobycie w Polsce dobrej jest chyba nie możliwe. Posiłkowałem się jedyną jaką znalazłem. I tak zdjęcia przedstawiają żołnierza 4 taboru podczas Kampanii Sycylijskiej. Umundurowanie:- okrycie głowy stanowi rezza oraz hełm mle.15,- koszula francuska,- spodnie HBT,- djellaba,- tariouines,- trzewikiWyposażenie:-para ładownic mle. 15,-chlebak mle. 1892,-pas mle. 1903/14,-szelki mle. 1892/14,-bagnet berthier mle. 1892 w żabce Uzbrojenie stanowi kbk Berthier mle. 16 czyli wersja 5 nabojowa.Dodatkowo do sesji został użyty plecak oraz manierka włoska. Mam nadzieję, że w ten sposób sprowokuję" innych zainteresowanych tematem do stworzenia nowej grupy :)Zdjęcia wykonała Justyna Płachciak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 15 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 15 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 16 Lipiec 2013 Share Napisano 16 Lipiec 2013 Klasa Tomasz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2013 Podziękował :) jest jeszcze trochę do zrobienia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 20 Sierpień 2013 Share Napisano 20 Sierpień 2013 Panie Tomku,Świetna robota ! Temat Goumiers jest wyjątkowo ciekawy. Ze swojej strony mogę polecić książkę Le Corps Expedittionaire Francais en Italie, autorstwa Paula Gaujac. Do tego ciekawą lekturą jest magazyn Militaria. Ponadto Goumiers walczyli w sporej liczbie w Indochinach. Zawsze można nawiązać kontakt z małą GRH, która zajmuje się tym tematem. Chętnie przywitają w swoich szeregach Algierczyka lub Tunezyjczyka. :)Jeżeli chodzi o djellabę to polecam przeglądanie francuskiego ebaya. Ze względu na liczną mniejszość muzułmańską we Francji o djellabę tam o wiele łatwiej. Choćby o taką http://www.ebay.fr/itm/DJELLABA-WW2-UNIFORME-INDOCHINE-GUERRE-ALGERIE-GOUMIER-SPAHIS-TIRAILLEURS-/151102356546?pt=FR_JG_Collections_Militaria_Uniformes&hash=item232e66fc42Lub taką: http://www.ebay.fr/itm/TRES-BELLE-DJELLABA-PERIODE-WWII-OU-ALGERIE-/261134596082?pt=FR_JG_Collections_Militaria_Uniformes&hash=item3cccd5b7f2Chętnie nawiązałbym z Panem kontakt.Mój email to 13dble@wp.plPozdrawiamŁoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.