pytlus555 Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 Witam proszę o id tego bagnetu. wymiary: długość 72cm(w pochwie), rękojeść mosiężna dł. 11 cm, szerokość pochwy 3.5cm, grubość pochwy 1.5 cm. Niestety narazie nie mogę wyjąć z pochwy. Pozdrawiam
pytlus555 Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 bardzo możliwe bo oczko zostało usunięte na tej samej wysokości z obu stron. Zerknij na wykopki argo wrzuciłem zdjęcia ostrza:)
Korabkow Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 Bagnety te noszą nazwę niemiecką Ersatz po polsku zastępcze.Były dostosowywane do Mauzera 88 w różnych warsztatach,stąd różnorodność przeprowadzonych modyfikacji.Spotyka się tak jak ten obcięty pierścień,rozwiercany pierścień,zeszlifowaną część grzbietu rękojeści,zmiany w blokadzie-dodatkowa blaszka i zaczep.Pochwy miały zmieniany zaczep do żabki na wzór niemiecki-hak ale były też nie zmieniane.Czasami zeszlifowywano francuski napis na grzbiecie głowni.Całą gamę odmian można znaleźć w książkach Cartera i Williamsa.
pytlus555 Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 Witam proszę o id tego bagnetu. wymiary: długość 72cm(w pochwie), rękojeść mosiężna dł. 11 cm, szerokość pochwy 3.5cm, grubość pochwy 1.5 cm. Niestety narazie nie mogę wyjąć z pochwy. Pozdrawiam
torba5 Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 wygląda na francuski wz 1866http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/francie_1866.pdf
torba5 Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 tyle że w twoim brakuje pierścienia na lufę i albo się ułamał albo jest to adaptacja tego bagnetu do innego karabinu przez co pierścień usunięto ,trzeba go wyjąc z pochwy grawerunek na gdzbiecie glowni wiele nam powie
torba5 Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 myslałem że głownia będzie ładniejsza szkoda ,ale i tak świetna znajdka ,jest to jak pisałem wz 1866 wyprodukowany we Francji twój to jakaś zdobyczna adaptacja ,tyle ze nie mam pojęcia przez kogo Niemcy zmieniali jeszcze zaczep pochwy więc ten kierunek raczej odpada ,może ktos jeszcze coś dopowie
zuzia Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 Tak w fabryce Saint-Etienne pażdziernik ??? rok
Pytanie
pytlus555
Witam proszę o id tego bagnetu. wymiary: długość 72cm(w pochwie), rękojeść mosiężna dł. 11 cm, szerokość pochwy 3.5cm, grubość pochwy 1.5 cm. Niestety narazie nie mogę wyjąć z pochwy. Pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.