Skocz do zawartości

Guzik ale jaki ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dzisiaj chodząc po lesie znalazłem głęboko w lesie coś w stylu reduty . Znalazłem tam stare okopy itp. W swoich znaleziskach m.i.n był pewien guzik raczej napewno powstanczy bo reszta rzeczy które znalazłem były z powstania . Jeżeli ktoś wie konkretnie jaki to guzik prosze pisać . Z tyłu ma 3 małe gwiazdki .

1 zdjecie .

Tak jak mowie z przda jest ten herb a z tyłu 3 gwiazdki . Jeżeli komuś to pomoże to znalazłem go w okolicach lubochni , dokładnie głeboko w lesie w brenicy . Tył guzika jest wklęsły . Proszę o indentyfikacje znaleziska . Z góry Dziękuje

Skoro tak grzecznie pytasz to podpowiem, że w klasyfikatorze na pugoviza.ru guzik umieszczony jest jako niezidentyfikowany, obok podobny.
http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=9&n=k_hz&nreg=&gr=&fn=k_hz

• 2 weeks later...
Rafal1607 tak jak wcześniej pisałem ja czy G1ml1, ten herb jest niezidentyfikowany - co jest kluczowe do ID.

Mogę Ci tylko powiedzieć, że:

- są znajdowane u nas i u naszych wschodnich sąsiadów (być może był to jakiś ród z Rosji)
- rosyjscy guzikolodzy też nie wiedzą co to za herb
- pochodzą z XIX w. (na podstawie konstrukcji guzika oraz uszka)
- zazwyczaj na rewersie nic nie ma, oprócz trzech gwiazdek (nie widziałem rewersu tych guzików z sygnowaniem jakiegoś producenta - co by zawęziło datowanie)
- są zazwyczaj jednowarstwowe (nie widziałem dwuwarstwowego egzemplarza - co nie znaczy, że takich nie było)
- uszko mają zrobione z drucika, który tworzy pętelkę

• 2 weeks later...
  • 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie