Skocz do zawartości

Dziwna wpinka/znaczek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano
Bardzo zaintrygował mnie Twój fant, gdyż są na nim arabskie napisy. Niestety, jak na razie nie udało mi się ich odczytać, gdyż wykonane są w ozdobnym stylu kufickim w jego odmianie zwanej andalusi", a ja niestety nie jestem znawcą kaligrafii arabskiej. Rozpoznaję pojedyncze litery, ale trudno mi ogarnąć, a jaki sposób się one łączą- są splątane i do tego napis symetrycznie wznosi się w pionie. Na dole są dwie cyfry- 2 i 6, może to być 26. Na samej górze jest literka zwana a'a marbuta" (kokardka z dwiema kropkami), która występuje zawsze na końcu wyrazu i oznacza rodzaj żeński rzeczownika. Wiemy więc chociaż tyle, że napis na Twojej odznace to rzeczownik rodzaju żeńskiego. Ta jakby 3" w środku to tak zwana szadda", czyli znak podwojenia spółgłoski. Zakładam, że zdjęcie wkleiłeś prawidłowo, że nie jest to lustrzane odbicie. Popracuję jeszcze nad rozszyfrowaniem.
Napisano
Mnie zaintrygowała jedna z literek, która uznałem za arabską, ale jestem laikiem więc odpuściłem. Nie spodziewałem się, że ktoś się tutaj 1) będzie znał na tym 2) znajdzie czas na pochylenie się nad tym przedmiotem

Bardzo Ci dziękuję!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie