skorp92 Napisano 6 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2013 Pytanie może wydawać się głupie ale mam wiele monet do moczenia w oliwie i zastanawiam się czy mogę kłaść je na sobie, oraz jaki metal może leżeć obok drugiego. Pytam gdyż nie chce zaśmiecać miejsca przeróżnymi pojemnikami z oliwą. Obecnie moczę monety jedna obok drugiej ale nie jest to zbyt efektywne gdyż mam ich sporo.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skorp92 Napisano 6 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2013 Od razu jeszcze zapytam czy jeśli oliwa zmieniła w jednym pojemniku kolor na zielony to chyba nastał czas aby ją wymienić(był w niej miedziaki i srebrne) :) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sordyl10 Napisano 11 Lipiec 2013 Share Napisano 11 Lipiec 2013 Srebrnych monetek nie daje się do oliwki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 13 Lipiec 2013 Share Napisano 13 Lipiec 2013 @sordyl10 - chyba ze srebrna moneta ma na sobie stwardniały osad typu brud i woda z mydłem nie pomaga a szkoda ją czyścić chemicznie i mechanicznie (żadnych sreberek nie powinno się czyścić mechanicznie!) wtedy oliwka pomaga rozpuścić nawarstwienie. W ten sposób uratowałem i nie zniszczyłem kilka ciekawych sreberek.@skorp92 - oliwka nie rozpuszcza stopu monety tak że spokojnie można mieszać bez obawy o reakcję, brudną oliwę zmień (jeśli używasz spożywczej i tak z czasem jełczeje") Jeśli masz dylemat wystarczą dwa pojemniki - jeden na srebro, drugi na całą resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aran Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 Sreberek nie mocz z miedziakami bo poczernieją i trudno je później doczyścić (ale da się). Na sobie raczej nie kładź, tylko tak, żeby oliwka miała dostęp do każdego miejsca na monecie. Ja kupiłem do tego w sklepie wędkarskim taki organizator na haczyki. Ma dużo przegródek, dzięki czemu monetki można zapierać o ścianki i przegródki mają wyłukowane dno dzięki czemu monetki na dnie nie leżą na płasko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.