Skocz do zawartości

Bunkier AMunicyjny Baterii Bluchera Ustka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jako Prezez Słupskiego Stowarzyszenia EKsploracyjno-Historycznego Gryf" mam zaszczyt zaprosić Was na odwiedzenie aszego " bunkra amunicyjnego w Uste. Od 1 lipca do 31 sierpnia bunkier będzie udostępniony do zwiedzania. Wewnątrz urządziliśmy małą ekspozycje, fantów związanych z regionem

Więcej zdjęć na fb
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=384790794966257&set=pb.292701967508474.-2207520000.1372880863.&type=3&theater

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=384788098299860&set=pb.292701967508474.-2207520000.1372880863.&type=3&theater

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:55 03-07-2013

No to przyznam się zachęta po zbóju ;o), wecki bez gumek, flaszki po jabolach z różnych lat , buteleczki na ziółka i melisę , trzeba przyznać że zachęcać to potrafisz po mistrzowsku , nic tylko biec bez wytchnienia te fanty zobaczyć ;o)).

Landszaft nie przesadzaj, nie chodzi o to żeby pokazać wszystko co sie ma. Tylko pokazać co się zrobiło, że z niczego zrobiliśmy skromnecos" Nie spodziewaj sie że pierożkami będziemy częstować :) ( Choć - jeśli się zapowiesz - to specjalnie dla ciebie je osobiście zrobie ) Zrobiliśmy to z własnej kieszeni,własnym kosztem czasu etc..... Wiem, że takich obiektów w PL jest sporo. Ale my zrobiliśmy z niczego -coś. I ja jestem z tego dumny. I mimo wszystko mamy dziennie ponad 120 osób odwiedzających. DLa nas kopaczy butelki lokalnych browarów leków itd. itp to popularesy nie warte pokazania. Ale dla ludzi nie mających nic z naszym środoowsikiem wspólnego to jest ciekawe:)
Ja nikogo do niczego nie zmuszam, znajdziesz czas iu chęci to zapraszam. Stawiam zimniuteńkie piwko- prosto z bukra:)

Dzięki za zaproszenie ;o)może skorzystam . Żebyśmy się dobrze zrozumieli , nie mam nic przeciw renowacji bunkra czy schronu , nie mam nic przeciw różnym zbiorom, ale .... wiem że chciałeś zareklamować wasz dorobek i to co już zrobiliście w tym schronie, tyle tylko że no właśnie - wyszła bardziej anty reklama a nie reklama . Czasami warto jeszcze poczekać i coś jeszcze dozbierać aby Ci co przyjdą stwierdzili że warto było . Znam już kilka zrekonstruowanych bunkrów gdzie stowarzyszenia czy prywatne osoby przez 2-4 lata zbierali fanty , skrzynki , resztki broni , amunicję od najmniejszej do pocisków okrętowych , mundury itd itp wszystko związane mniej więcej z obiektem i dopiero wtedy otwierali obiekt aby osoby które go zwiedziły informowały innych że warto. A reklama to pokazanie najlepszych fantów takiej szpicy zbiorów , a nie zdjęcia z metalowymi półkami i zbiorem wecków , win , piw i różnego kształtu buteleczek jako szpicy, bo to sam jak zauważysz bardziej reklama browaru a nie bunkra czy schronu. Teraz to was odwiedzają osoby zaciekawione co zrobiono, ale widząc tylko takie zbiory to, no właśnie zachęcą innych do odwiedzenia czy stwierdzą że śmieszna sprawa i niewypał !??. U nas chłopcy na śląsku zrekonstruowali kilka polskich a także niemieckich solidnych bunkrów , gdzie komunikacja iście bunkrowa i czynne mają tylko w niektóre niedziele , zloty lub na telefon. Za to zbiory są naprawdę ciekawe i warto tam zajrzeć, tyle że bunkry były przez kilka lat przygotowywane do tej roli a zbiory i wyposażenie też tylko do tej tematyki. Wyobraź sobie że rekonstruuję bunkier śląski i robię dla zachęty wystawę folklorystyczną w nim mebli kuchennych, byfyjów, boncloków ,zrzadeł ,nachtiszy, tepichów ,aszymbechrów , bron od chopów z naszych rejonów i czy ktoś doceni wtedy robotę w renowację bunkra ?? , będzie zachwycony tymi zbiorami ??. raczej wątpię , wyjdzie z tej wystawy" pokiwa głową , pocmoka , a rodzinie powie co naprawdę myśli o takiej wystawie i ludziach co się za to wzięli i raczej wątpię że w pozytywnych aspektach. I to piszę beż żadnych uszczypliwości dla was .

Land ja wszystko rozumiem. Tutaj główną kwestię odgrywa kilka kwesti. Pierwsza z nich to fakt że bunkier mamy od urzędu promocji póki co tylko na 2 miesiące( stąd tak małe i mało efektowne zbiory wewnątrz)
Druga kwestia to to, że jesteśmy stowarzyszeniem zwykłym ( a co się wiąże z ograniczonymi funduszami) i nikt nie raczy się dorzucać groszem na prace wewnątrz. A teraz nie możemy nawet brać opłat za bilety.
To wszystko ogólnie robiliśmy może 2 miesiące- chcieliśmy się jakoś pokazać, że coś działamy ( stowarzyszenie własciwie terenowo zaczeło działać od wiosny) Jeśli czas pozwoli będziemy się starać o przejęcie bunkra na stałe i wtedy będziemy mogli stworzyć ekspozycję wartą oglądania i z prawdziwego zdarzenia. Bo to co mamy to było robione dość szybko

• 11 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie