saperfts Napisano 3 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2013 Witam Jako Prezez Słupskiego Stowarzyszenia EKsploracyjno-Historycznego Gryf" mam zaszczyt zaprosić Was na odwiedzenie aszego " bunkra amunicyjnego w Uste. Od 1 lipca do 31 sierpnia bunkier będzie udostępniony do zwiedzania. Wewnątrz urządziliśmy małą ekspozycje, fantów związanych z regionem Więcej zdjęć na fb http://www.facebook.com/photo.php?fbid=384790794966257&set=pb.292701967508474.-2207520000.1372880863.&type=3&theaterhttp://www.facebook.com/photo.php?fbid=384788098299860&set=pb.292701967508474.-2207520000.1372880863.&type=3&theaterPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:55 03-07-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 3 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2013 to tak na zachęte:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 3 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2013 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 3 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2013 mozna nas odwiedzać od 10-17 od poniedziałku do piątku. I od 10-20 w weekendyYeti dzięki za poprawienie linki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 3 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2013 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 3 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2013 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 3 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2013 to tak na zachęte:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 11 Lipiec 2013 Share Napisano 11 Lipiec 2013 No to przyznam się zachęta po zbóju ;o), wecki bez gumek, flaszki po jabolach z różnych lat , buteleczki na ziółka i melisę , trzeba przyznać że zachęcać to potrafisz po mistrzowsku , nic tylko biec bez wytchnienia te fanty zobaczyć ;o)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2013 Landszaft nie przesadzaj, nie chodzi o to żeby pokazać wszystko co sie ma. Tylko pokazać co się zrobiło, że z niczego zrobiliśmy skromnecos" Nie spodziewaj sie że pierożkami będziemy częstować :) ( Choć - jeśli się zapowiesz - to specjalnie dla ciebie je osobiście zrobie ) Zrobiliśmy to z własnej kieszeni,własnym kosztem czasu etc..... Wiem, że takich obiektów w PL jest sporo. Ale my zrobiliśmy z niczego -coś. I ja jestem z tego dumny. I mimo wszystko mamy dziennie ponad 120 osób odwiedzających. DLa nas kopaczy butelki lokalnych browarów leków itd. itp to popularesy nie warte pokazania. Ale dla ludzi nie mających nic z naszym środoowsikiem wspólnego to jest ciekawe:) Ja nikogo do niczego nie zmuszam, znajdziesz czas iu chęci to zapraszam. Stawiam zimniuteńkie piwko- prosto z bukra:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 11 Lipiec 2013 Share Napisano 11 Lipiec 2013 Dzięki za zaproszenie ;o)może skorzystam . Żebyśmy się dobrze zrozumieli , nie mam nic przeciw renowacji bunkra czy schronu , nie mam nic przeciw różnym zbiorom, ale .... wiem że chciałeś zareklamować wasz dorobek i to co już zrobiliście w tym schronie, tyle tylko że no właśnie - wyszła bardziej anty reklama a nie reklama . Czasami warto jeszcze poczekać i coś jeszcze dozbierać aby Ci co przyjdą stwierdzili że warto było . Znam już kilka zrekonstruowanych bunkrów gdzie stowarzyszenia czy prywatne osoby przez 2-4 lata zbierali fanty , skrzynki , resztki broni , amunicję od najmniejszej do pocisków okrętowych , mundury itd itp wszystko związane mniej więcej z obiektem i dopiero wtedy otwierali obiekt aby osoby które go zwiedziły informowały innych że warto. A reklama to pokazanie najlepszych fantów takiej szpicy zbiorów , a nie zdjęcia z metalowymi półkami i zbiorem wecków , win , piw i różnego kształtu buteleczek jako szpicy, bo to sam jak zauważysz bardziej reklama browaru a nie bunkra czy schronu. Teraz to was odwiedzają osoby zaciekawione co zrobiono, ale widząc tylko takie zbiory to, no właśnie zachęcą innych do odwiedzenia czy stwierdzą że śmieszna sprawa i niewypał !??. U nas chłopcy na śląsku zrekonstruowali kilka polskich a także niemieckich solidnych bunkrów , gdzie komunikacja iście bunkrowa i czynne mają tylko w niektóre niedziele , zloty lub na telefon. Za to zbiory są naprawdę ciekawe i warto tam zajrzeć, tyle że bunkry były przez kilka lat przygotowywane do tej roli a zbiory i wyposażenie też tylko do tej tematyki. Wyobraź sobie że rekonstruuję bunkier śląski i robię dla zachęty wystawę folklorystyczną w nim mebli kuchennych, byfyjów, boncloków ,zrzadeł ,nachtiszy, tepichów ,aszymbechrów , bron od chopów z naszych rejonów i czy ktoś doceni wtedy robotę w renowację bunkra ?? , będzie zachwycony tymi zbiorami ??. raczej wątpię , wyjdzie z tej wystawy" pokiwa głową , pocmoka , a rodzinie powie co naprawdę myśli o takiej wystawie i ludziach co się za to wzięli i raczej wątpię że w pozytywnych aspektach. I to piszę beż żadnych uszczypliwości dla was . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 14 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2013 Land ja wszystko rozumiem. Tutaj główną kwestię odgrywa kilka kwesti. Pierwsza z nich to fakt że bunkier mamy od urzędu promocji póki co tylko na 2 miesiące( stąd tak małe i mało efektowne zbiory wewnątrz)Druga kwestia to to, że jesteśmy stowarzyszeniem zwykłym ( a co się wiąże z ograniczonymi funduszami) i nikt nie raczy się dorzucać groszem na prace wewnątrz. A teraz nie możemy nawet brać opłat za bilety.To wszystko ogólnie robiliśmy może 2 miesiące- chcieliśmy się jakoś pokazać, że coś działamy ( stowarzyszenie własciwie terenowo zaczeło działać od wiosny) Jeśli czas pozwoli będziemy się starać o przejęcie bunkra na stałe i wtedy będziemy mogli stworzyć ekspozycję wartą oglądania i z prawdziwego zdarzenia. Bo to co mamy to było robione dość szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 14 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2013 aaaaale sie zamotałem , ogólnie dzięki za podpowiedzi. Dopiero zaczynamy więc na wszystko przyjdzie czas:)pozdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy_49 Napisano 11 Lipiec 2014 Share Napisano 11 Lipiec 2014 Witam. Będę za dwa tyg w Ustce, czy bunkier jeszcze działa? Chętnie bym odwiedził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.