Napoleon North Napisano 2 Lipiec 2013 Autor Napisano 2 Lipiec 2013 Znaleziony na Skałkach Twardowskiego na polanie .Ząb nie pachnie prawie wcale po polaniu wodą (porównałem z współczesnym znalezionym zębem -ten śmierdzi).
Napoleon North Napisano 2 Lipiec 2013 Autor Napisano 2 Lipiec 2013 Znaleziony na Skałkach Twardowskiego na polanie .Ząb nie pachnie prawie wcale po polaniu wodą (porównałem z współczesnym znalezionym zębem -ten śmierdzi).
sebson Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 To nie były zęby turaDodano: 4 lutego 2012, 13:00 Autor: Mateusz Feder, 507 050 587, mfeder@gazetalubuska.plKły, które ponad miesiąc temu przypadkowo znaleziono przy budowie parkingu nie należały, jak wcześniej sądzono do tura. Są to zęby konia i krowy sprzed 2 tys. lat – takie są wyniki badań archeologicznych przeprowadzonych na uniwersytecie w Toruniu.Kły, które jak na początku sądzono nie należały jednak do tura, a do konia i krowy sprzed 2 tys. latKły, które jak na początku sądzono nie należały jednak do tura, a do konia i krowy sprzed 2 tys. lat (fot. Marek Bidol)W listopadzie podczas budowy parkingu przy ul. Strzeleckiej strzelczanin Zbigniew Dera przypadkowo odkopał pięć kilkucentymetrowych zębów. Początkowo sądzono, że są to kły tura, który wyginął w XIV w. Były to ogromne zwierzęta: długość od głowy do ogona wynosiła ok. trzech metrów, wysokość w kłębie 1,6 metra, a waga dochodziła do jednej tony. Były podobne do współczesnych dużych ras bydła.Zgodnie z poleceniem regionalnego konserwatora przyrody Wincentego Piworuna eksponaty te przekazano do muzeum w Drezdenku. Wszystko dlatego, że Strzelce nie mają jeszcze izby pamięci, która zgodnie z planami magistratu ma powstać za kilka lat. Niedawno pracownicy muzeum zwrócili się do profesora Daniela Makowskiego z pracowni Rekonstrukcji Środowiska Przyrodniczego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który zanalizował znalezisko.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:30 02-07-2013
sebson Napisano 2 Lipiec 2013 Napisano 2 Lipiec 2013 a tu masz link http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120204/POWIAT02/774965284
Napoleon North Napisano 3 Lipiec 2013 Autor Napisano 3 Lipiec 2013 Czyli mój ząb to stary ząb konia lub krowy ?Dzięki za odpowiedź .
Pytanie
Napoleon North
Znaleziony na Skałkach Twardowskiego na polanie .Ząb nie pachnie prawie wcale po polaniu wodą (porównałem z współczesnym znalezionym zębem -ten śmierdzi).
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.