alex_2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Autor Napisano 30 Czerwiec 2013 Koledzy moze ogarniacie o co chodzi, od ostatniego wypadu wzbudza mi sie tak jakby byl uszkodzony przewód cewki tznprzy każdym ruchu piszczy...zmniejszam czułość i tylko do 20 na fabrycznej jest stabilny.Wczesniej byla cisza nawet do 28 manual. Zmienilem cewke i to samo...jakies sugestie? z góry dzieki
XII Napisano 30 Czerwiec 2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Witaj :DMasz dwie opcje.. Wilgoć w pudle z elektroniką lub uszkodzony przewód między elektroniką a gniazdem cewki (ewentualnie w co ja osobiście wątpię - zaśniedziałe, zanieczyszczone styki na poziomie wtyczki/gniazda cewki). Zacznij może od najprostszych czynności czyszczenia styków tylko bez przesadyzmu, staraj się nie podrapać styków a jedynie przemyć jakimś WD40. Następnie możesz (o ile cokolwiek się orientujesz w tym) rozkręcić do elektroniki i ją przejrzeć ze zwróceniem uwagi na połączenia do gniazda cewki.Zdrów!
Tomax Napisano 30 Czerwiec 2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Do zaśniedziałych styków są inne preparaty niż WD40, który jest świetny, ale do innych zastosowań. Poczytaj o preparacie Kontakt S61, lub o innych poprawiających styki elektryczne.
alex_2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Autor Napisano 30 Czerwiec 2013 kolega trzymał cewke, ja ruszałem elektronika i sie wzbudzał, druga cewka tez sie wzbudza, to nie to. Obstawiam baterie bo jest mniej niz połowa, moze sie przez nia...doładuje ja na maksa i zobaczymy.Jesli to kupie nową bo ma juz troche
XII Napisano 30 Czerwiec 2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Ja tam wole preparaty które same w sobie nie przewodzą napięcia (tj. bez zawartości np. grafitu), a które jedynie czyszczą i konserwują poprzez pozostawianie cieniutkiej powłoki zabezpieczającej w formie jakiegoś smarzyku po odparowaniu rozpuszczalnika. WD40 jest uniwersalnym preparatem konserwująco-zabezpieczającym moim zdaniem w 100% wystarczającym między innymi do tego typu zastosowań.@alex_2013 To raczej nie będzie wina poziomu naładowania baterii. No chyba, że cały temat powstał tylko po to by powstać, a głupie doładowanie baterii miło by pomóc jako finał całego tematu :DZdrów!
Tomax Napisano 30 Czerwiec 2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Do XII, nie doradzaj źle, za dużo osób możesz wprowadzić w błąd - przeczytaj co napisałeś: czyszczą i konserwują poprzez pozostawianie cieniutkiej powłoki zabezpieczającej w formie jakiegoś smarzyku po odparowaniu rozpuszczalnika" - i to doradzasz na poprawienie styku? WD40 pozostawia cienką warstwę smaru, nieprzewodzącą - WD40 jest środkiem przede wszystkim stosowanym do odrdzewiania, umożliwienia odkręcenia zapieczonych śrub itp. Zresztą, co ja się będę mądrzył - wystarczy przeczytać: http://pl.wikipedia.org/wiki/WD-40
XII Napisano 30 Czerwiec 2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Nie chcę prowadzić niepotrzebnej debaty nt. WD-40 czy innych środków ale ten preparat bardzo dobrze sobie radzi z czyszczeniem śniedzi na stykach, a zarazem je konserwuje i TAK owszem poprawia połączenie między stykami i jako jedyny środek sprawdził się najlepiej w tym zakresie, a stosuję go głównie w elektronice. Jako jedyny środek sprawił to, że po wyczyszczeniu styków śniedź nie powracała jak po innych środkach celowo przeznaczonych do tego typu zastosowań. Ja Cię kolego rozumiem, że na opakowaniu i charakterystyce to zastosowanie nie jest wymienione ale nie oznacza to, że do tego się nie nadaje! :)Pozdrawiam.
Tomax Napisano 30 Czerwiec 2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Każdy zastosuje co uważa, ja jednak wyciągnąłem wnioski z praktyki i nie stosuję WD40 do styków, do tego są inne, lepsze środki.
alex_2013 Napisano 30 Czerwiec 2013 Autor Napisano 30 Czerwiec 2013 styki stykami, dzis sprawdze czy ta dyskoteka to wlasnie nie powód wadliwej baterii, potem rozkerece elektronike, moze jakis lut od gniazda padł.Nie wiem zobaczymy
alex_2013 Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 jezeli z cewka i bateriami jest wszystko ok a sie wzbudza to czy master reset moze cos poprawic>?>?>
XII Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Próbuj. Podczas włączania wykrywacza przytrzymaj power aż się włączy sprzęt - ta operacja przywraca ustawienia fabryczne. Jeśli to nie pomoże... to za 1k zł bez cewek mogę go odkupić :-D.Zdrów.
alex_2013 Napisano 17 Lipiec 2013 Autor Napisano 17 Lipiec 2013 ta?:) kupiłem aku nowe i troche stabilniejszy chyba( obiektywnie) moze wysle do kogos kto pogrzebie w nim, w srodku na oko nic sie nie wysypalo.Generalnie da sie łazic, i tak sie wolno z tym kombajnem chodzi i dokladnie, wtedy sie nie wzbudza
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.