karol675 Napisano 26 Czerwiec 2013 Autor Napisano 26 Czerwiec 2013 Witam. Jestem nowym członkiem wiec witam wszystkich.Interesuje mnie informacja o monecie jak w temacie. Ciekawostką jest to że ma odwrócony awers względem rewersu.Czy jest to normalne bicie monety jakiś rarytas. Może ktoś określić stan. Wstępnie wg mnie opłakany.Proszę o info.
tyfus Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 ojojoj... wychodzi mi na to, że to moneta Wolnego Miasta Gdańska bita w latach 1808-1812http://www.fortresskatalog.com/index2.php?page=Catalogue_Content&new_req=denomination&new_val=0.010000&search_type=1
karol675 Napisano 26 Czerwiec 2013 Autor Napisano 26 Czerwiec 2013 Głównie chodzi czy odwrócone bicie jest czymś normalnym w tej monecie. jeżeli nie to co to oznacza.
tyfus Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 kiedyś polityka bicia monet nie była tak ograniczona jak obecnie, czyli warunki techniczne, normy itd itp.ogólnie rzecz ujmując, bito monety jak popadnie" nie patrząc na położenie awersu wzglądem rewersu.
sigis3 Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 To już moneta z XIX w, rewers względem awersu stały. Orientacja rzecz umowna i kwestia przyzwyczajenia, tradycji, kraju. W sumie zabawne, ale orientacja względem osi poziomej (u nas tzw.odwrotka") nazywa się monetową", względem osi pionowej medalową" ( więcej we wstępie do katalogów Krauze).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.