Skocz do zawartości

Minelab E trac wzbudzenia

pono0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Od pewnego czasu mój minelab E trac podczas mocniejszych ruchów strasznie się wzbudza nigdy wcześniej nie miałem z nim takiego problemu. Za każdym razem podczas mocniejszego ruchu wydaje niski dźwięk jak przy sygnalizacji folii aluminiowej praktycznie uniemożliwia to poszukiwania. Mam standardową cewkę 11. sprawdzałem już czy nie ma nigdzie uszkodzeń mechanicznych czy przetarć przewodu ale nic nie znalazłem. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem ?
Napisano
przewód sprawdzałem i jest ok. te wzbudzanie nie jest zawsze czasami ustaje na jakiś czas tak jak by coś było poluzowane przy elektronice. W sytuacji kiedy zaczyna się wzbudzać przy podniesieniu wykrywacza do góry na wysokość ok metra tak ze cewka jest prostopadle do gruntu zaczyna się orkiestra rożnych dźwięków. Może to być tez wina wadliwego akumulatora ?
Napisano
Witam,
Na 100% przewód cewki, a dokładnie ekran jednej z żył jest przełamany". W przewodzie tym jest lipny ekran, nie jest to oplot krzyżowy tylko prosty z pojedynczych drucików (jedna warstwa w dodatku z drutu nawojowego - każdy w osłonce z lakieru) lekko skręcony wzdłużnie w gwint". Pęka najczęściej na przewodzie zewnętrznym (są tam 2 przewody ekranowane w ten sam sposób, czarny i biały, grubszy i cieńszy, cieńszy ten od zewnątrz) tuż przy wyjściu z cewki w sprężynce" anty-zgięciowej. Pierwszym objawem są wzbudzania się sprzętu, kolejnym ciemność". Częste składanie wykrywacza w sposób przewidziany przez producenta powoduje uszkodzenie. Jeśli na gwarancji to kwalifikuje się do wymiany lub naprawy gwarancyjnej. Wytrzymałość cewki w zależności od obciążenia" wynikającego częstym składaniem sprzętu to od 1,5 roku do 5 lat.

Zdrów!
Napisano
będę to musiał jakoś sprawdzić. Najchętniej bym go nie składał ale rozłożony nie mieści mi się w samochodzie. Niestety mieszkam na drugim końcu Polski więc nie mam możliwości podjechać i sprawdzić a nikt z moich znajomych nie dysponuje w swoim sprzęcie cewką 11. Mam jeszcze jedno pytanie czy jeżeli w rzeczywistości wina leży w przewodzie to czy przy dotykaniu go w tym miejscu wykrywacz powinien się wzbudzać czy niekoniecznie.
pozdrawiam
Napisano
Przeginanie przewodu w miejscu uszkodzenia powinno wzbudzać wykrywacz ale nie jest to miarodajny test ponieważ teoretycznie i praktycznie też nawet sprawny przewód poddanych ruchom przeważnie przy cewce może powodować wzbudzanie się wykrywacza. Spróbuj machać przed cewką jakimś przedmiotem metalowym i jednocześnie ruszać przewodem przy cewce, jak będziesz słyszeć przerwy w sygnale to znaczy, że coś nie łączy. ...i raczej innego miejsca w którym mogłoby się coś stać z przewodem po prostu nie ma o ile używasz sprzętu normalnie tj. bez udziwnień ;)
Napisano
aha jeszcze istnieje jedna szansa na usterkę która powoduje wzbudzanie się wykrywacza.. mianowicie rozszczelnienie samej cewki + wilgoć w środku. Zdemontuj osłonę cewki (o ile posiadasz) i szukaj mikro pęknięć tworzywa które posłużyło do zalania cewki (od spodu). Jeśli są pęknięcia lub widać, że między ścianką obudowy, a tworzywem jest luka to może oznaczać nieszczelność. Należałoby w takiej sytuacji osuszyć cewkę po przez wygrzewanie w suchym powietrzu, a następnie zalać powstałe pęknięcia najlepiej rzadką żywicą epoksydową z utwardzaczem. Jeśli pęknięcia byłyby za wąskie, przed nawet suszeniem należałoby je lekko poszerzyć tylko nie za głęboko by nie uszkodzić zwojów cewki.

Zdrów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie