Skocz do zawartości
  • 0

Prototypowy Polski Stalowy Hełm ?

dunaj65

Pytanie

Napisano

Witam

Natrafiłem na dziwny hełm na allegro prawdopodobnie jakiś Polski prototyp, dla skoczków albo motocyklistów, ale pewny nie jestem.

Podejrzewam, iż jest to jakaś wersja przejściowa z dzwonu wz. 50 ale z wyprostowanymi uszami i dołożonym albo nie obciętym daszkiem i ten fasunek z wz. 63 może to wersją, która była wystawiona do przetargu razem z hełmem wz. 63.

Pozdrawiam dunaj65

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie jest to żadna odmiana dla ZOMO, hełm którego zdjęcia dajesz jako przykład zaczęto produkować najprawdopodobniej w 1989 roku ( wszystkie znane egzemplarze z tego roku pochodzą)po co mając udany hełm z pilotką motocykową kombinować z kleceniem czegoś ze starych czerepów jeszcze sztukowac daszek i doklecać ciężką grubą podpinkę z hełmu spadochronowego.Hełm który identyfikujemy to nic innego jak czyjaś samoróbka fantazja i inwencja twórcza,przez cały okres PRL nigdy w hełmie wz.50 nie stosowano śrub-z prostego powodu-po co jeśli wspaniale funkcjonowały z facunkiem na nity podczepionym nie rozumiem dlaczego w jakiejś odmianie"mianoby to zmieniać
Napisano
Tak też może być, ale ja podejrzewam, iż to prototyp, który był wystawiony do przetargu razem z innymi hełmami dla LWP dla skoczków albo motocyklistów bądź organizacji paramilitarnych Np. OC" i go po prostu nie wygrał z powodu zbyt długiego daszku a co do śrub to można to wytłumaczyć chwilowe" w celu ukazania łatwości w wymianie na nowy fasunek, a jak by wszedł do produkcji to by zastąpili śruby dobrymi regulaminowymi nitami stalowymi lub takimi śrubami jak w hełmach wz. 67 z tą okrągłą nakrętką.

Ale to są moje podejrzenia może koledzy coś lepszego uważają.
Napisano

Witam

Natrafiłem na dziwny hełm na allegro prawdopodobnie jakiś Polski prototyp, dla skoczków albo motocyklistów, ale pewny nie jestem.

Podejrzewam, iż jest to jakaś wersja przejściowa z dzwonu wz. 50 ale z wyprostowanymi uszami i dołożonym albo nie obciętym daszkiem i ten fasunek z wz. 63 może to wersją, która była wystawiona do przetargu razem z hełmem wz. 63.

Pozdrawiam dunaj65

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie