Skocz do zawartości

Pieczęć

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
proszę o informacje na temat herbu znajdującego się na owej pieczęci. Pieczęć wykonana z brązu, wysokość 350 mm, średnica 200/150 mm. Część chwytna to motyw winorośli, przynajmniej tak mi się wydaje.
Za informacje z góry dziękuję.

Napisano
Korczak ?
http://www.google.pl/search?q=herb+z+trzema+pasami&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Zte-UYT6KM7ntQbskoEI&biw=1356&bih=632&sei=aNe-Ud_KPMHStAbluQE#um=1&hl=pl&tbm=isch&sa=1&q=herb+Korczak&oq=herb+Korczak&gs_l=img.3..0j0i24l2.79395.83876.4.84151.27.15.0.2.2.4.312.1888.10j2j2j1.15.0...0.0.0..1c.1.17.img.z_RJ_DnECwA&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47883778,d.Yms&fp=90e8db2292300593&biw=1356&bih=632
Napisano
Być może jest to jedna z odmian tego herbu, cechą charakterystyczną są trzy wręby zwężające się ku dołowi.Zastanawiają mnie jeszcze inicjały MW. Dodam że miejscowość w której tą pieczęć znalazłem nosi nazwę Woroniec. Szukając pochodzenia nazwy miejscowości trafiałem na nazwiska Woroniecki, Woronicz. Być może te inicjały to np. Mikołaj Woroniecki, Woronicz. Ale to już tylko moje luźne przypuszczenia.Z informacji przekazywanych ponoć w miejscu znalezienia tej pieczęci i nie tylko,stał dworek tylko nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat do kogo należał. Był kiedyś plan rozmieszczenia budynków sporządzony na skórze,ale mój starszy brat w swojej karierze w szkole podstawowej oddał go za ocenę bdb do izby pamięci. Niestety ów dokument zaginął, przy próbach uzyskania informacji co z nim się stało uzyskuje odpowiedź że czego takiego w zbiorach nie było. Tylko że uczęszczałem do tej samej szkoły i dobrze pamiętam że wisiał ten plan oprawiony w ramki na ścianie w izbie. I stwierdzenia nauczycieli że był sporządzony w języku rosyjskim. Myślę że z tego dokumentu można było uzyskać dużo informacji na temat kto był wcześniej właścicielem tego terenu.
Nie odpuszczę tego i dalej będę drążył gdzie ten dokument się podział, być może przy przeprowadzce izby do innego miejsca się zawieruszył- czas pokarze.
jarząbek dziękuję za trop :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie