Skocz do zawartości

Proxima lub...? Kilka pytań

szymii5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Po pierwsze chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post.
Po kilku dniach czytania forum i przeglądaniu różnych ofert wydaje mi się że znalazłem wykrywacz który by mnie zadowalał, jest to Rutus Proxima, szukałem wykrywacza ogólnego, mój poprzedni to garrett ace 250 byłem z niego zadowolony ale był trochę zbyt płytki i wyciągałem nim tylko małe rzeczy no i nie ukrywam też że miał zbyt zabawkowy wygląd...
Mam pytanko co do Proximy, czym różnią się poszczególne wersje v1 v2 v3 v4 v5 ? Na aukcjach zdarza się że v1 kosztuje tyle samo co v5, zawsze myślałem że nowsza wersja powinna być droższa i lepsza chyba że w tym wypadku jest inaczej? Wykrywkę raczej kupię używaną, jak jest z awaryjnością? ( o co ewentualnie pytać się sprzedających przed kupnem aby sprawdzić czy wszystko gra?)
Czy może jednak polecacie coś innego używanego za ok 1000 zł ?

Pozdrawiam

PS. Jest na tym forum dział ogłoszeń kupię sprzedam itp? Szukałem i nie znalazłem.
Napisano
Jest na tym forum dział ogłoszeń kupię sprzedam itp? Szukałem i nie znalazłem."

był, ale został zablokowany przez Administratora z powodu ogłoszeń osobników myślących inaczej".
Napisano
poczytaj jest tu dużo na ten temat,wpisz w wyszukiwarke tu. koledzy twierdzili ze nowsza wersja w tym przypadku nie oznaczała lepszej.Pomysl o nowym argo, dozbieraj.
Napisano
Wiadomo że zawsze lepiej mieć lepszy model (Argo) ale musiał bym wydać na niego 2x tyle co na proxe co niestety jest poza moim budżetem na wykrywacz...
Nigdzie nie mogę się doszukać czym różnią się poszczególne wersje, poza tym ze od v4 wzwyż można używać innych cewek i kabel jest podłączony prosto do wyświetlacza...
Napisano
Jak piszą koledzy Proxima 1 bardzo stabilna w terenie reszta bardzo nie stabilna w terenie i często trzeba wysyłać do serwisu dlatego starsza jest droższa od nowych bo stabilna.
Napisano
Starsze wersje są tak samo dobre jak nowsze. Dlatego cena jest w miarę identyczna. W nowszych jak już się dowiedziałeś (od v3) można używać nowych cewek. Starsze Proxy trzeba wysłać do producenta w celu przeprogramowania do co najmniej v3. W nowszych można używać innych cewek a starsze wersje bardziej stabilne. Serwis na miejscu, naprawy to grosze. Producent bardzo miły, rozwieje wszelkie wątpliwości i odpowie na pytania. Moim zdaniem szukaj v2
Napisano
Mam v2 i ogólnie jest ok, jestem zadowolony. Największy minus proxy to wzbudzanie się na roślinności, trawie itp. Macie koledzy na to jakiś sposób?
Napisano
@ pinio203:
ale chodzi ci o wzbudzenia się detektora czy o fałszywe, krótkie sygnały powodowane przez rośliny?

Ja mam co prawda Optimę, ale odnośnie krótkich, fałszywych sygnałów od roślinek mogę coś powiedzieć. Używam cewek standardowych 23cm DD i CC (elipsa) oraz nowej DD 29cm, pracując ogólnie na maksymalnych czułościach.

Na wszystkich cewkach ten problem występuje, przy czym jest o wiele większy przy cewkach DD niż CC (elipsa). Czym bardziej mokre i wilgotne środowisko, tym sprzęt generuje więcej takich fałszywych sygnałów, przy czym potrafi to zależeć, jak zauważyłem, również dość silnie od rodzaju gleby, czyli pewnie od tego, co roślinki zasysają do łodyg.

Ostatnio, przy okazji nowej cewki 29cm przyjrzałem się problemowi i doszedłem, że jest to powodowane najprawdopodobniej w głównej mierze dostawaniem się źdźbeł i łodyg w obszar otworów w cewkach.

Zrobiłem więc prowizoryczną osłonę na spód cewki z kawałka okładki plastikowej od dokumentów i... zrobiło się cicho. Zrobiło się na tyle cicho, że momentami machając cewką w trawie zaczynałem mieć wątpliwości, czy sprzęt w ogóle działał...

Co ciekawe, bardzo wysokie łodygi dostające się w obszar cewki od góry też potrafią w Optimie generować takie fałszywe sygnały.

Opisałem to bardziej szczegółowo tam: http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?p=693786#p693786
Napisano
Ciekawy artykuł, napracowałeś się :) Spróbuję zrobić tak jak to opisałeś, zobaczymy jak proxy sobie z tym poradzi. Jutro idę w teren
Napisano
@ pinio203:
ja już dokończyłem swoje eksperymenta - wynik: http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?p=698737#p698737

@ Sovereign:
mój stosunek do filmików na YT jest, oględnie rzecz ujmując, chłodny. Żeby takie coś nakręcić musiałbym poświęcić dużo czasu, no i mieć przede wszystkim rozbieralną osłonę, żeby móc robić bezpośrednie porównania w tym samym czasie na każdym terenie. To raz, a dwa, to w terenie szkoda mi po prostu czasu na takie duperele.

Opisałem, jak jest w przypadku mojej Optimy. Każdy może sobie taką osłonę zmontować w kilka minut i sprawdzić, jak reaguje jego sprzęt.

Trzy wypady to trochę mało, żeby uogólniać, ale mam wrażenie, że gdyby cewka była lita, to mogłoby to dawać duży handicap w trudnych terenach. Poczekam jeszcze do żniw i podorywek - bo jestem ciekaw, jak wtedy będzie zachowywać się 29-tka z osłoną, albowiem w przypadku cewek standardowych, to rzeczywiście czasami nie bywało różowo.

Do tego czasu może wymyślę jakąś demontowaną osłonę albo zrobię stałe, wyjmowalne wypełnienia otworów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie