Skocz do zawartości

Znaleziska z Międzyrzeca Podlaskiego i okolic.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 232
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Sobow99, na zdjęciu 2013-07-01 g. 19.17.45 jest blaszka z podłużnymi otworami. Co to jest za blaszka, od czego ?

Pzdr
Napisano
No właśnie Sobow99, kupe znajdujesz tych blaszek wokół domu. Więc pytanie, ile tych organek mieli żołnierze, czy ludzie, skoro tak dużo wychodzi tych blaszek ?

Pzdr
Napisano
Dziwi mnie to niezmiernie, te harmoszki musiały być robione wszystkie na jedną modłę bo blaszki są identyczne. W 1944 w okolicach mojego domu przetoczyła się masa żołnierzy radzieckich, gdyż szło tędy natarcie na miasto od strony wschodniej.
Napisano
Dziwi mnie to niezmiernie, te harmoszki musiały być robione wszystkie na jedną modłę"
Najbardziej efektywne i najbardziej wydajne"(chodzi o donośność dźwięku) są pomysły najprostrze (tu chodzi też o koszty produkcji), więc nie powinno nic budzić ździwienia,,,
Napisano

Wszystkie te monety znajdowały się w kwadracie o boku 2m, obok starej drogi, która prowadzi do mojej leśniczówki. Najstarsza moneta-1905 rok, najmłodsza-1941 rok.

Napisano

Również okolice domu, 6 półgroszy, lata 60.-70. XVIII wieku, na miejscu starego traktu. Monety były chyba w mieszku, gdyż razem z nimi były resztki skóry (kawałek widoczny na zdjęciu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie