konrad0606 Napisano 8 Czerwiec 2013 Autor Napisano 8 Czerwiec 2013 Witam,wpadł mi ostatnio w ręce taki klucz:Napis : LUKENSCHLUSSEL 60kontekst historyczny może wskazywać na czołgowe pochodzenie.Jeżeli ktoś mógłby cosś podpowiedzieć byłbym wdzięczny!
konrad0606 Napisano 8 Czerwiec 2013 Autor Napisano 8 Czerwiec 2013 Oliwiarka przypadkiem nie jest od MG-42?
galeonik Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 Klucz do włazówstrona:http://www.d-moegelin.de/nva/nva.html podaje taką definicję:LukenschlüsselKlucz do włazów był środkiem służącym do ryglowania i odryglowywania włazów pancernych z zewnątrz. Od wewnątrz stosowane były uchwyty, ale z zewnątrz musiał być stosowany prosty klucz przekręcający w otworze włazu rygiel w celu otwarcia lub zamknięcia.
konrad0606 Napisano 8 Czerwiec 2013 Autor Napisano 8 Czerwiec 2013 ...galeonik, wielkie dzięki za pomoc!! Takiego zastosowania się nie spodziewałem.Ciekawe czy można go przyporządkować do konkretnego czołgu, czy też był uniwersalnego zastosowania? Jeszcze raz dziękuję za pomoc!!
konrad0606 Napisano 11 Czerwiec 2013 Autor Napisano 11 Czerwiec 2013 ...podbijam temat, może ktoś jeszcze cos podpowie o kluczu, i ewentualnie potwierdzi id. oliwiarki.
Pytanie
konrad0606
Witam,
wpadł mi ostatnio w ręce taki klucz:
Napis : LUKENSCHLUSSEL
60
kontekst historyczny może wskazywać na czołgowe pochodzenie.
Jeżeli ktoś mógłby cosś podpowiedzieć byłbym wdzięczny!
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.