Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki maszt radiowy

RPS

Pytanie

Napisano

Znajomy pokazał mi takie oto foty i powiedział że to jeden z trzech poniemieckich masztów jakie stały w okolicy. Na masztach były okrągłe anteny. Wysokość masztów ok 12 m. W podstawie były izolatory z których zostało tylko to co widać. Lokalizacja to okolice Rzeszowa. Radiolinia? Dlaczego na izolatorach skoro to nie promienniki tylko maszty?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znajomy od anten mówił że niema śladów po budynku w którym mogła by znajdować się aparatura. Myślę że znalazłem wóz który z tym systemem (FuPeil...) mógł współpracować.

Napisano
Wyciągam z dziury" między stronami tematów. Nie da się tego naprawić? Był już ten temat ...
Napisano

Witam,

Jak przypuszczam, te maszty stały w pobliżu lotniska Rzeszów-Jasionka na fundamentach, których zdjęcie zamieszczam poniżej. Był to niemiecki system nawigacji radiowej Adcock. W tym przypadku masztów było aż sześć.

Pozdrawiam
CoVoX

Napisano

Adcock tłumaczy izolatory w podstawach, a sugestia, że na tych masztach" były anteny wyprowadziła na manowce. To stary brytyjski patent (1919r.) Dzięki CoVoX. Pójdę tym tropem.

Napisano
To nie są anteny. Dysk" na końcu dipola zwiększa jego pojemność i pasmo odbieranych częstotliwości.
Napisano
To był cytat z opisu Twojego znajomego ;-)
Na masztach były okrągłe anteny"

Te anteny rzeczywiście miały aż 12 metrów wysokości.
Napisano
Witam,

Liczba anten znacznie zawęża obszar poszukiwań ;-)
Tak, więc był to Adcock FuPeil A70.
Biorąc pod uwagę wysokość masztu, wersja ".

http://www.panoramio.com/photo/73172060

Pozdrawiam
CoVoX

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie