Skocz do zawartości
  • 0

czerwona gwiazda

kommark

Pytanie

Napisano

gwiazda znaleziona w czasie remontu starego poniemieckiego domu pod Klodzkiem, byla w kasetce pod podlogą , w kasetce byl takze medal mroznego miesa, szturmówka piechoty i bilon sowiecki najmlodsza monta byla z 1940. Widzialem kilka gwiazdek czerwono armistow jednak ta jest bardzo precyzyjnie wykonana, sierp i mlot sa nakladka, gwiazada ma urwane mocowanie. Czy mozecie potwierdzic że to gwiazda wojenna?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jedyna tajemnica dla mnie to ta gwiazda , jesli chodzi o reszte sprawa jest jasna. Mnie przypadla ta gwiazda, wiec o nia chce spytac
Napisano
Twoja to również masówka, raczej napewno powojenna, noszona przez żołnierzy radzieckich stacjonujacych w Polsce( zreszta nie tylko), jakim sposobem znalazła sie w remontowanym domu? Sprawdz może mieszkali tam Rosjanie, albo ktoś kto pracował w radzieckiej jednostce.
Napisano
janiszelku skoro nie masz nic do powiedzenia ,najlepiej nic nie mów.
Widzialem sporo gwiazd sowieckich z czapek, jednak tego typu jak do tej pory nie spotkalem -stad moje pytanie , rozumiem że idac Twoim tropem musze spytac skad w szkatulce znalazły sie inne przedmioty ktore wymieniłem, pewnie napiszesz ze w domu mieszkal byly wlasowiec .( w domu tym mieszkała rodzina przesiedlona w 1945 z ok Czortkowa nie zwiazana z ACz) Skoro to masówka jak twierdzisz prosze o konkrety link czy cos innego co potwierdza Twoja opinie
Napisano
Kommark masz dosyć rzadką wojenna sztukę z nakładanym osobno sierpem i młotem. Sam mam taką niestety bez nakładki. I nie są one częste, niestety pełno jest gawędziarzy typu janiszelk" którzy się ie znajo ale wypowiedzo".
Napisano

gwiazda znaleziona w czasie remontu starego poniemieckiego domu pod Klodzkiem, byla w kasetce pod podlogą , w kasetce byl takze medal mroznego miesa, szturmówka piechoty i bilon sowiecki najmlodsza monta byla z 1940. Widzialem kilka gwiazdek czerwono armistow jednak ta jest bardzo precyzyjnie wykonana, sierp i mlot sa nakladka, gwiazada ma urwane mocowanie. Czy mozecie potwierdzic że to gwiazda wojenna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie