Skocz do zawartości

Guzik Shaw London"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Takie coś wpadło mi wczoraj... próbowałem znaleźć jakiekolwiek informacje na temat tego guzika, ale... niestety nie udało mi się. Średnica to 30 mm. Z tyłu widnieje tylko napis Shaw London". Prosiłbym o informacje z jakiego okresu jest to guzik...? Wojskowy czy cywilny? Kto mógł mieć takie coś przyszyte...?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Napisano
guzik z koroną siedmiopałkową i herbem - liberyjny, noszony przez służbę barona przy służbowych uniformach (np. liberia).
Wojskowe pochodzenie więc nie wchodzi w rachubę. Pozostaje jeszcze znalezienie herbu i ewentualnie info o tym angielskim producencie guzików.
Napisano
Tak więc poprzedni właściciel tego guzika był służbą u Barona. Ciekawi mnie jak on się znalazł głęboko w lesie...!?
A wiadomo z jakigo jest materiału? Epoki?
Dziwi stan zachowania...
Napisano
odnośnie producenta SHAW LONDON.

chodzi o firmę Thomasa Shaw, która mieściła się w Londynie, 20 HEMMINGS ROW. Guziki wytwarzano w niej w latach 1826 - 1829, np.:

http://www.ukdfd.co.uk/ukdfddata/showrecords.php?product=33508&cat=all

Guziki były zamawiane w różnych krajach i stąd ich wędrówki po świecie.
Trzeba ustalić czyj jest herb ...
Napisano
Teraz gdy już dowiedziałem się w jakich latach Pan Shaw wytwarzał guziki, jestem pod większym wrażeniem stanem zachowania... guzik z pierwszej połowy XIX wieku.
Co do herbu... próbowałem wiele kombinacji by w końcu poznać właściciela tego herbu lecz... bez owocnie. Nie wiem czy trzymacze w herbie to czaple czy też inne ptaki... i na tarczy, wydaje mi się że jest winogrono.
Napisano
Prawdopodobnie herb na guziku jest jedną z odmian rodziny pruskiej von Bulow.
Ciekaw jestem czy moje przypuszczenia się sprawdzą.
Napisano
Wydaje mi się, że ZetZet ma chyba rację...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/2/23/B%C3%BClow-Wappen.png

Tak wygląda herb rodziny von Bulow. Ma parę wspólnych cech z herbem na moim guziku. Ilość groszków i ich ułożenie. Tak samo ptak na klejnocie herbu trzyma w dziobie pierścień...trop jest dobry. Wystarczy znaleźć teraz konkretną osobę z tejże rodziny, która była właścicielem tego herbu na guziku:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie