wasik Napisano 11 Maj 2013 Autor Napisano 11 Maj 2013 Witam proszę o ID guzika polskiego. Średnica chyba 22 bo jest leciutko zagięty. Sygnowany: W.C.W. ALPACCA.
wasik Napisano 11 Maj 2013 Autor Napisano 11 Maj 2013 super dzięki.Nie jestem biegły w temacie więc jeśli pytanie będzie głupie to wybaczcie. Alpacca to materiał wykonania? wyczytałem, że oficerskie były z alpacci... pozdr
tyfus Napisano 11 Maj 2013 Napisano 11 Maj 2013 przecież w linku, który wkleiłem jest napisane ...>>Oznaczenia reklamowe stosowane na guzikach wzór 28 to : “ALPACCA”, “MASYWNY”, “WYBOROWE”, “N/S MASYWNY”, “PRIMA”, “JEDNOSTAJNY”, “N/S JEDNOSTAJNY”, “JEDNOSTALNY” i “1SZY GATUNEK”.<<oraz :Odnotowane oznaczenia serii oficerskich guzików mundurowych wykonanych z alpaki, w systemie bez roku:guziki średnicy 15 mm od 1 do 443, guziki średnicy 22 mm od 1 do 847. "Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:16 11-05-2013
Rosforek Napisano 11 Maj 2013 Napisano 11 Maj 2013 Alpacca to stop miedzi, niklu i cynku (biały metal) - czyli sygnatura reklamowa. Odnośnie sygnaturki W.C.W.W.C.W. - prawdopodobnie W.CELNIKER - Fabryka guzików mieszcząca się w Warszawie przy ulicy Świętojerskiej 34. W okresie międzywojennym istniała też wytwórnia czapek wojskowych "Wu-Ce-Wu, mieściła się na ulicy Nowy Świat 33." cytat pochodzi z:W. Boczkowski, M. Jaroszyński –Wolfram, K. Gładki „ Guziki. Polskie guziki wojskowe od XVI do końca XX wieku. Przewodnik dla kolekcjonerów” Warszawa 1999, s. 146,160.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.