Skocz do zawartości

Magnes neodymowy nikiel czy cynk ?

Jacobsen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jaka jest lepsza warstwa ochronna cynk czy nikiel ? czy ma to duże znaczenie podczas poszukiwań podwodnych i użytkowania ?. Pytam się ponieważ zamierzam kupić magnes do udzwigu 180 kg pokrytego warstwą ochronną z cynku z górnym zaczepem na linke, N42, parametry : 60/35 , indukcja magnetyczna : 6000 Gs . W cenie 200 zł . Czy to dobry wybór ? Za pomoc dziękuje z góry i pozdrawiam.
Napisano
Nikiel jest trwalszy a więc lepszy. Cynk jest miękki i nie nadaje się do tego, żeby coś po tej powierzchni jeździło. To nie jest ochrona galwaniczna jak na stali. W ogóle materiał magnesów na bazie neodymu to jest spiek, który jest kruchy, i warto o tym pamiętać. Uszkodzenie powłoki ochronnej prowadzi do szybkiej korozji magnesu.
Napisano
55kg wydaje mi się trochę mało.Każdy milimetr mułu, błota bardzo osłabia siłę udźwigu.Także grubość przedmiotu oraz kształt ma wpływ na udźwig.Ja używałem magnesu 120kg i wyciągniecie starego wiadra ze studni było problemem bo co chwile się odklejało"{cienka skorodowana blacha},przy próbach z Mauserem za koniec lufy nie był wstanie go podnieść z ziemi{ mała powierzchnia styku} już lepiej było w okolicach zamka ale gdyby kolba tkwiła w mule to raczej nie dałby rady go wyciągnąć. Ale przyklejony do grubej stali to z trudem dawał się oderwać prawie,że tylko przez zsunięcie.Z kolei taki 180 kg może byłby lepszy ale jak złapie coś grubego to może być nie do oderwania a wprost" jak się do czegoś konkretnego przyklei.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie