Skocz do zawartości
  • 0

Mosiężne narzędzia

witamina

Pytanie

Napisano

Witam,wyskoczyły mi nieopodal okopów takie oto narzędzia,podaje wymiary w celu lepszej identyfikacji.
(górne szczypce)12cm
(dolne szczypce)11.5cm
Interesuje mnie do czego mogły służyć te szczypce lub obcęgi?
Dlaczego wykonane są z mosiądzu,przecież to miękki materiał?
Chciałbym jeszcze dodać,ze nieopodal tego miejsca wyskoczyła(w kilku kawałkach)klamra telegrafistów niemieckich z I wojny.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

4.
I taka jeszcze żelazna kulka,średnica 37.5mm.Kilkadziesiąt metrów dalej kolega znalazł taką samą,oczywiście,że były one bardzo zardzewiałe.

Napisano
Kolega witamina napisał: …”Dlaczego wykonane są z mosiądzu,przecież to miękki materiał?”…
A sprawdzałeś twardość tego materiału – czy to nie jest twardy brąz ?
W każdym razie materiał nieiskrzący i antymagnetyczny, a jako taki może być przydatny do prac niebezpiecznych – np. saperskich (minerskich, pirotechnicznych) . Forma tego narzędzia pozwala np. ucinać lonty, a także zagniatać (zaciskać) jakieś drobne elementy - ale może wypowie się ktoś obeznany z praktyką w tej dziedzinie- to tylko taka moja lużna refleksja.
Pozdrawiam.
Napisano
Czy to mosiądz,czy też brąz,sam już nie wiem ale pogrzebałem w necie i znalazłem,że niedaleko od tego miejsca odbyła się bitwa w Powstaniu Styczniowym.A ta kulka ma jakiś związek z tamtym okresem?,co to wo-gule jest,bo tu już różne myśli po głowie chodzą,a tu każdy z nas ma inną hipotezę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie