timoglok Napisano 5 Maj 2013 Autor Share Napisano 5 Maj 2013 witam, w jaki sposób można usunąć biały nalot z cynku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matias_o Napisano 6 Maj 2013 Share Napisano 6 Maj 2013 Usunąć można kwasem, np cytrynowym, lub mechanicznie- szczoteczką mosiężną, wykałaczką, drobną watą stalową, szorstką stroną gąbki kuchennej itp. Jeśli chodzi o cynk raczej proponował bym delikatne czyszczenie mechaniczne. Kwas wytrawi tlenki i na znaczku pojawią się szpecące wżery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoglok Napisano 6 Maj 2013 Autor Share Napisano 6 Maj 2013 mechanicznie już próbowałem, niestety bardzo mocno się to trzymaspróbuję delikatnie pałeczką kosmetyczną z kwasem cytrynowymdzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 6 Maj 2013 Share Napisano 6 Maj 2013 szukaj info na temat zarazy cynkowej, tutaj raczej nie mogę wkleić linka do innego forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 6 Maj 2013 Share Napisano 6 Maj 2013 http://odkrywca.pl/zaraza-cynkowa,706236.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoglok Napisano 6 Maj 2013 Autor Share Napisano 6 Maj 2013 dzięki Tomb ;) świetnie wyszłoprzemyłem to tylko raz i pokazały się wszystkie detalenawet jakiś mikroskopijny napis jest z drugiej strony o którym nawet nie miałem pojęcia że jest :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoglok Napisano 6 Maj 2013 Autor Share Napisano 6 Maj 2013 a wiecie może czy to potem trzeba jakoś zabezpieczyć?? czy mogę zostawić takie po kwasie? tzn spłukałem wodą i wytarłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 6 Maj 2013 Share Napisano 6 Maj 2013 po kwasie z tego co ja wyczytałem to kilkukrotne (chyba 3 razy wystarczy) wygotowanie w wodzie destylowanej, za każdym razem inna woda :) a co do zwykłej to chyba nie bo jakieś tam związki posiada, kamień czy coś (chociaż gdzie gdzieniegdzie można się spotkać że niby można w zwykłej)ja to później wrzucam do oliwki aby fajny kolorek nabrało i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoglok Napisano 6 Maj 2013 Autor Share Napisano 6 Maj 2013 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 6 Maj 2013 Share Napisano 6 Maj 2013 Bardzo żadka pułkowa odznaka bądz emblemat. niemcy raczej takich nie stosowali , polacy zdecydowanie cześciej. świetny fancik do kolekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timoglok Napisano 7 Maj 2013 Autor Share Napisano 7 Maj 2013 znaleziona w ogródku ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.