Skocz do zawartości
  • 0

Fragmenty pojazdu/ amunicji

hitmen155

Pytanie

Napisano

Witam, postanowiłem przeszukać teren gdzie według kilku starszych osób kiedyś zakopano tam zniszczony czołg ( w małym jeziorku, które znajduje się w lesie). przeszukałem teren wokół tego małego zbiornika wodnego i znalazłem troszkę fantów. Proszę o pomoc w id. Czy te części należą do pojazdu ( część z nich ). niektóre nie są na 100% częściami pojazdu ale mogą pomóc w id.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedmiot 15. Jest to prawdopodobnie pocisk kalibru 45mm. wysokość 9 cm. Średnica otworu waha się od 4 do 5 cm. Widoczne są 4 paski .

Napisano
11) Część rosyjskiego zapalnika M-50.

13) Niemiecki detonator Sprengkapsel No.10, jeśli nie jest puste to radziłbym się tego pozbyć.
http://img.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=695208

14) Lotka moździerzowa bez stateczników.

15) Może to być rosyjski granat moździerzowy 50mm O-822 (zapał M-50 byłby od niego).
Napisano

Przedmiot 17. Jest to złamany nóż. Fragment jest długości 12 cm. Rączka jest wykonana prawdopodobne z aluminium. Widoczny jest napis SZJADŁA ( LUB SZJABŁA) ( zamiast "z może być "T)NIEAWDZITE" lub coś w tym stylu, cześć liter jest nieczytelna.

Napisano
Może warto by pomyśleć o przedmiotach 1-5 jak o jakiś pociskach lub coś w tym stylu. Znalazłem ich jeszcze kilka sztuk. W jednym z nich znajdowało się kilka metalowych elementów na których widoczne były ślady czarnej farby.Również w środku znajdowała się brązowa substancja przypominająca bardzo zgniłe sproszkowane drewno.

Warto też wspomnieć że w tym lesie jeszcze 20-30 lat temu ćwiczyła jednostka wojskowa która miała tutaj swoją azę". Obecnie budynek został zmieniony na liceum i gimnazjum.
Napisano
Ave, to raczej nie jest Sprengkapsel (detonator), a bardziej Zundladung (ładunek pośredni). Zundladung owszem, zawierał wewnątrz w górnej części Sprengkapsel, który pobudzał ładunek pośredni w (najczęściej) aluminiowej osłonie (stosowano różne m.w. i mieszaniny, najczęściej pentryt i heksogen). Jaki to Zundladung, nie wiem - ten z tematu wygląda na oko na Zdlg C/98.

To z wątku który wkleiłeś to natomiast Zdlg 36 Al. Zresztą zajrzyj do D 460/5+ Ringbuch fur Zundladungen und Sprengkapseln", jest do zassania na stronie Lexa.
Napisano

Witam, postanowiłem przeszukać teren gdzie według kilku starszych osób kiedyś zakopano tam zniszczony czołg ( w małym jeziorku, które znajduje się w lesie). przeszukałem teren wokół tego małego zbiornika wodnego i znalazłem troszkę fantów. Proszę o pomoc w id. Czy te części należą do pojazdu ( część z nich ). niektóre nie są na 100% częściami pojazdu ale mogą pomóc w id.

Napisano
Na pierwszym zdjęciu przedmiot jest o długości 71,5 cm i przy zaokrąglonym końcu 4x5,5 m. Większość przedmiotów jest bardzo zdeformowana.Prawdopodobnie przez wybuch.
Napisano

Przedmiot 13. Jest to aluminiowy pojemnik ( otwarty z jednej strony.Na drugiej znajduje się napisgrid" ( nad kreską ) i pod Np 10". Długość to7,5 cm a szerokość to 2 cm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie