ad Napisano 4 Maj 2013 Napisano 4 Maj 2013 To co z robiłeś z odznaczeniem lepiej będzie jak przemilczę...Awers tak zmasakrowany, że ciężko cokolwiek ustalić.Rewers, na którym widać charakterystyczny sposób mocowania haczyka i zawiasu wskazuje na SOUVAL design - producent nieznany.
HASAG40 Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 z wykrywka chodze dopiero 14 lat wiec jeszcze sie uczę."dobre;-)uczyć to się można po takim czasie odróżniać kopie od oryginału. Ja się całe życie uczę i z tym jak będą pojawiać się nowe kopie to dalej będę się uczył.Ale żeby przez 14lat nie nauczyć się jak obchodzic się z wykopkiem odznaki i zrobić takiego babola to kompletna porażka:-)ARQ sory że tak napisałem ale uwierz mi gdybyś nie użył do czyszczenia takich specyfików,to naprawdę byłaby dzisiaj ładna sztuka w kolekcji.Ale nie mój fancik, nie moja broszka.Jest dział konserwacja można sobie dokładnie poczytać o czyszczeniu szturmów itp.Poczytaj i uwierz jak trafisz ponownie jakąś odznakę,to będzie cieszyła oko;-)
ARQ Napisano 5 Maj 2013 Autor Napisano 5 Maj 2013 no cóż zapewne metody konserwacji jakie poznałem przez 14 lat nie sa aż tak dobre że ptrafią skorodowany kawałek znalu który ma skłonności do samorzutnego strzenia potrafią odbudować i sprawić że wyglada jak z fabryki zwłaszcza że leżał metr pod ziemią. Poza tym widzę że nie załapałeś ironii mojej wypowiedzi. Nie muszę uczyć się odróżniać kopii od oryginałów bo II wojna to nie moja pasja
HASAG40 Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 ARQ nie irytuj się jeżeli cię obraziłem to sorki. nie znam też osoby która potrafi czynić takie cuda,żeby ze skorodowanego kawałka odznaki zrobić minta"ale jest coś takiego jak sztuka umiejętnego czyszczenia tzn.z głową:-)i mój post miał tobie tylko uswiadomić, że można było zrobić to lepiej".Zapewniam że byłaby ładniejsza;-)
HASAG40 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 witajwygląda na zjechany oryginał ale ktoś ją zmasakrował jakąś szczotką stalową czy coś w tym stylu fuj:-(
ARQ Napisano 5 Maj 2013 Autor Napisano 5 Maj 2013 Patrzyłem na te które Ty trafiłeś to po wykopaniu wygladaja jak mint w porównaniu z tym co ja wyciagnałem. Zajmuję sie często konserwacją o wiele bardziej delikatnych przedmiotów ale ten akurat nie był w dobrym stanie, kumpel trafił kilkadziesiąt metrów dalej drugą i stan taki jak Twoje po wykopaniu ale lezała na 10-15cm, nie wiem wpływ gleby czy tego że leżała razem z ammo. Nie obraziłeś mnie, szkoda że nie mam fotki zaraz po wykopaniu
HASAG40 Napisano 5 Maj 2013 Napisano 5 Maj 2013 Nie muszę uczyć się odróżniać kopii od oryginałów bo II wojna to nie moja pasja"trzeba dodać bo są frajerzy którzy zrobią to za mnie w razie jak coś się trafi i będzie do id.Dla mnie koniec tematu:-(
ARQ Napisano 3 Maj 2013 Autor Napisano 3 Maj 2013 Stan po wykopaniu nie był rewelacyjny. Pytam czy nie lipa bo troche mało szczegółów mała widocznych i taka trochę jakby odlewana na szybko, fakt ze wyszła na niemieckich pozycjach dość głeboko ale w dzisiejszych czasach to można rózne czary" wykopać
HASAG40 Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 No faktycznie wygląda jak brzydki odlew ale kto zadałby sobie tyle trudu żeby do takiego brzydala zrobić takie ładne zaczepy tzn. szpilka i haczyk?jeżeli wykopek osobisty to obstawiam że przebywała w wysokiej temperaturze lub poprostu nieumiejętnie oczyszczona jakimś świństwem kwasem i szczotka lub coś w ten deseń:-(
ARQ Napisano 5 Maj 2013 Autor Napisano 5 Maj 2013 Niestety mnie ten fancik nie cieszy tak bardzo bo przeczesywałem leże konfederatów barskich i liczyłem na inne znaleziska.
ARQ Napisano 3 Maj 2013 Autor Napisano 3 Maj 2013 Nie, czyszczona była w roztworze sody oczyszczonej i grubą włosiana szczotką. Wykonana jest chyba ze stopu cynku i aluminium wiec w kwaśnej glebie mogła sie troche utlenić. Moje wątpliwości wzieły się też stąd że na miejscu gdzie ją wykopałem śmigaja czasami chłopaki z ASG po starych okopach.
Pytanie
ARQ
Witam. Czy jest to oryginał czy lipa?
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.